Natavak suđenja za zločin u Lovasu

Svedok Ilija Kresojević ispričao je da su dobrovoljci naredili zatvorenicima da se kreću po miniranom polju deteline na suđenju za zločin u Lovasu 1991.

Izvor: B92

Sreda, 19.11.2008.

19:42

Default images

Za zločin u Lovasu kod Osijeka optužnica tereti četvoricu nekadašnjih pripadnika lokalne vlasti, četvoricu pripadnika JNA i šestoricu nekadašnjih pripadnika paravojne formacije "Dušan Silni".

Oni se terete za napad i zauzimanje Lovasa 10. oktobra 1991. godine kada su ubijena 22 civila, zatim za mučenje i ubistvo 12 civila sutradan, kada je ubijeno i 11 civila u svojim kućama.

Prema navodima optužnice, zarobljenim hrvatskom civilima u polju deteline na izlazu iz sela naređeno je da se uhvate za ruke i da, krećući se, razgrću detelinu levo i desno, kao i da stanu ukoliko ugledaju minu.

Kada je jedan civil pao preko mine, aktiviran je veći broj mina, posle čega su pojedini među optuženima na civile otvorili paljbu.

Tom prilikom stradalo je 20 osoba, a 12 teže i lakše povređeno.

Na današnjem glavnom pretresu, Kresojević je ispričao da je živeo u Lovasu, da je tri dana po zauzimanju sela otišao do centra i da je tada dobio oružje i da mu je naređeno da sa još nekim žiteljima čuva stražu na ulazu u selo, ali i bunar, kako bi sprečili eventualno zagađenje vode.

Kresojević je rekao da je bio kod arterskog bunara sa Milanom Rendulićem, kada je došao Mirko Rudić i rekao im da odu u policijsku stanicu, što su i učinili.

U policijskoj stanici, kazao je svedok, Ljuban Devetak (prvooptuženi) im je kazao da idu ispred zadruge, jer će ići u pretres voćnjaka.

Prema iskazu Kresojevića, kada su došli ispred zadruge, "kapije su se otvorili i ljudi su počeli izlaziti, a neko im je govorio da formiraju kolonu".

On je naveo da ne zna ko je to naređivao, jer, kako je kazao, to su bili dobrovoljci koje nije poznavao.

Formirale su se četiri kolone, rekao je Kresojević, koje su pratili dobrovoljci, a on i Rendulić su bili sa strane, pa kada su došli do raskrsnice, Rendulić je rekao da idu levo prema voćnjaku, ali "neko napred" je naredio da se krene desno, prema detelini.

Kada su stigli do polja deteline, naveo je svedok, zarobljenicima je neko od dobrovoljaca naredio da se uhvate za ruke i krećući se kroz detelinu nogama je razgrću, da su to i učinili, da se čula detonacija, jer je neko nagazio na minu, da je usledila pucnjava, pa naređenje da se vrate.

Na pitanja članova sudskog veća o obeležavanju hrvatskih kuća belim platnom, Kresojević je odgovorio da su, ustvari, bele krpe stavljane na srpske kuće i da ne može da se seti da su Hrvati na ruci nosili bele trake.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: