Protest zbog boljih odnosa s Kinom

Oko hiljadu demonstranata okupilo se u centru tajvanske prestonice Taipei protestujući protiv poboljšanja odnosa između Tajvana i Kine.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.11.2008.

23:04

Default images

Oni su se okupili ispred hotela u kome je odseo kineski pregovarač Čen Junlin. U protestu su učestvovali pripadnici različitih političkih grupacija. Saobraćaj je bio bolokiran više od sedam sati dok policija nije rasturila skup, javio je Rojters.

Došlo je do manjih sukoba policije i demonstranata koji su ih gadjali plastičnim flašama i hranom.

Tajvanska Fondacija za direktnu razmenu, agencija zadužena za pregovore sa Kinom, navela je u saopštenju povodom protesta da je to "iracionalni čin" koji veoma šteti međunarodnom imidžu Tajvana.

Odnosi Tajvana i Kine su zategnuti od 1949. godine posle pobede komunističke revolucije Mao Cedunga. Peking se zarekao da će vratiti Tajvan pod svoj suverenitet, milom ili silom.

Međutim, od maja, kada je za predsednika Tajvana izabran Ma Jing-džeu, koji je prijateljski raspoložen prema Kini, odnosi dve zemlje počeli su da se poboljšavaju.

Sporazumi o direktnim letovima između dve zemlje, o novim kargo rutama i o bezbednosti hrane potpisani su juče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: