Sanader zadovoljan izveštajem EK

Hrvatski premijer Ivo Sanader zadovoljan je zbog najnovijeg izveštaja Evropske komisije o napretku Hrvatske u procesu pregovora o ulasku u EU.

Izvor: B92

Sreda, 05.11.2008.

21:03

Default images

Na osnovu izveštaja, u kojem se kao rok za završetak procesa pregovora pominje kraj 2009. godine ukoliko Hrvatska ispuni sve potrebne uslove, Sanader je na vanrednoj konferenciji za novinare izjavio da će Hrvatska "u EU sigurno ući 2010. ili 2011. godine".

Prema njegovim rečima, Hrvatska će s Unijom naći model ulaska u punopravno članstvo prema postojećim institucionalnim pravilima, nezavisno od toga da li će sve zemlje članice ratifikovati Lisabonski ugovor.

U tom izveštaju se ponovo insistira na tome da Hrvatska u zadatom vremenskom roku mora da ispuni sve obaveze i dovrši započete reforme, kao i da uskladi svoje zakonodavstvo sa evropskom pravnom regulativom, od čega će direktno zavisiti završetak pregovora.

Evropska komisija u izveštaju preporučuje Savetu EU da osnuje ad hok radnu grupu za izradu nacrta Pristupnog sporazuma s Hrvatskom, a takođe najavljuje da će, ukoliko Hrvatska nastavi napredak u pripremama za članstvo, sredinom sledeće godine predstaviti predlog finansijskog paketa za ulazak u EU.

Sanader je kazao da ta tri elementa iz izveštaja Evropske komisije smatra veoma važnim i ohrabrujućim za Hrvatsku, kao i ocenu da je manji ili veći napredak ostvaren u svim pregovaračkim poglavljima, što je, kako je rekao, Komisija prepoznala i pozitivno vrednovala.

Premijer je ipak priznao da je ostao još niz pitanja na kojima još treba raditi, a među njima EK najviše naglašava reformu pravosuđa i javne uprave, borbu protiv korupcije, manjinska prava, uključujući povratak izbeglica, suđenja za ratne zločine, omogućavanje Haškom sudu da pristupi potrebnim dokumentima, i kao posebno poglavlje restrukturiranje brodogradnje.

On je odbacio ocene Slovenije da Hrvatska nekim dokumentima i mapama poslatim Briselu prejudicira granicu sa susednom državom, kako to tvrdi slovenačka strana, zbog čega službena Ljubljana blokira neka pregovaračka poglavlja.

"Nijedan hrvatski dokument ne prejudicira granicu sa Slovenijom", rekao je Sanader, dodajući da i dalje insistira na Bledskom dogovoru sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom o rešavanju graničnih sporova pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: