Glavaš ponovo izneo svoju odbranu

Prvooptuženi za zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991, Branimir Glavaš izneo je svoju odbranu pred sudskim većem Županijskog suda u Zagrebu.

Izvor: Beta

Sreda, 05.11.2008.

20:07

Default images

On je u nastavku obnovljenog sudskog postupka rekao da u potpunosti ostaje pri ranijoj odbrani koju je izneo na početku prošlog suđenja u decembru prošle godine, ali da nakon što je tužilaštvo izmenilo optužnicu, želi da dopuni izjavu u vezi trećeoptužene Gordane Getoš Magdić.

On je rekao da se tadašnja izjava trećeoptužene Getoš Magdić zasniva na diktatu i sugestijama policijskih službenika tokom ispitivanja, koje je sprovedeno tako da se upravo on tereti za sva nedela koja se pominju u optužnici.

"Zbog toga opravdano sumnjam da se radi o montiranom zapisniku", kazao je Glavaš.

U prethodnom suđenju na istom sudu su protiv Glavaša vođena dva sudska postupka, poznata pod nazivima "garaža" i "selotejp". U prvom se tereti da je svojim podređenima naredio hapšenje, maltretiranje više civila srpske nacionalnosti u Osijeku 1991, a dvojica civila, Čedomir Vučković i Đorđe Petković, tom su prilikom brutalno ubijeni.

U drugom postupku Glavaš i šestorica kooptuženih terete se da su po naredbi Glavaša iste godine u Osijeku hapsili, maltretirali i potom likvidirali deset civila srpske nacionalnosti, koji su nakon ubistva bačeni u reku Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta.

Suđenje je u utorak počelo iz početka zbog proceduralnih razloga, odnosno zbog toga što je od poslednje zakazane rasprave, koja je održana u junu, pa do nastavka suđenja prošlo više od zakonom predviđena tri meseca, a u novom su suđenju obe optužnice objedinjene u jednu.

U izmenjenoj i objedinjenoj optužnici izbačena je, između ostalog, ranija kvalifikacija da je Glavaš lično učestvovao u mučenjima i zlostavljanjima srpskih civila, pa se on sada pominje kao naredbodavac zločina, ali i odgovorna osoba koja zločine nije sprečila.

Na početku današnje rasprave sudija Željko Horvatović je objavio da je od niza dokaznih predloga, između ostaloga, prihvaćeno svedočenje potpredsednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa.

Naime, Glavaš je u iznošenju svoje obrane u decembru prošle godine demantovao da je on bio glavni "šerif" u Osijeku bez čijeg se odobrenja početkom 1990-ih ništa nije moglo dogoditi u gradu.

Glavaš je tada kazao da je u to vreme 1991. godine, kada su se zločini dogodili, "bog i batina" u ratnom Osijeku bio tadašnji regionalni krizni štab kojem je predsedavao današnji potpredsednik Sabora Vladimir Šeks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: