Video zlostavljanje zarobljenika

Na suđenju Vojislavu Šešelju u Hagu, Milorad Vojinović rekao da je bio svedok zlostavljanja hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara 1991.

Izvor: B92

Sreda, 05.11.2008.

20:03

Default images

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93, uključujući i streljanje oko 200 zarobljenih Hrvata na Ovčari, u noći između 20. i 21. novembra 1991.

Vojinović je u to vreme bio komandant 80. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije koja je bila raspoređena u okolini Vukovara, ali nije učestvovala u borbama.

Penzionisani pukovnik Vojinović posvedočio je da je 20. novembra 1991. bio na Ovčari u prolazu i video kako pripadnici srpskih snaga maltretiraju hrvatske zarobljenike koji su izlazili iz dva autobusa.

Zarobljenici su, po svedoku, bili prinuđeni da od autobusa do hangara prema kojem su bili usmereni prođu kroz špalir "vojnika, civila i ljudi s četničkim obeležjima" koji su ih tukli i oduzimali im vredne stvari.

Vojinović je izjavio da je pokušao da zaštiti zarobljenike, ali da su ga paravojnici u špaliru psovali i kazali mu da su "zarobljenici njihovi".

Svedok je opisao da je zatim ušao i u hangar i tamo bio "šokiran atmosferom i maltretiranjem" koje je ponovo pokušao da zaustavi, ali bezuspešno. U hangaru je primetio više oficira Prve gardijske brigade VJ i pretpostavio je da su oni zaduženi da uvedu red.

Posle pola sata na Ovčari, pukovnik Vojinović je, kako je izjavio, otišao na sastanak s komandantom Prve gardijske brigade Miletom Mrkšićem. Rekao mu je šta se događa na Ovčari, na šta mu je pukovnik Mrkšić odvratio: "Nemoj mi to govoriti".

"Kasnije te večeri saznao sam da je vojna policija povučena sa Ovčare, a da su zarobljenici predati lokalnim vlastima", izjavio je svedok. Dodao je da je kasnije čuo da je na Ovčari te večeri bio komandant dobrovoljačke jedinice Leva supoderica Milan Lančužanin, zvani Kameni. Po optužnici, to je bila jedinica pripadnika SRS-a.

Vojinović je rekao i da je čuo da je Šeselj bio u Vukovaru u jesen 1991, ali da ga nije video. Kako je precizirao, sreo ga je tek godinu dana kasnije, na proslavi zauzimanja Vukovara.

Šešelj je odbio da Vojinovića unakrsno ispituje zato što je svedokova izjava u spis uvedena u pisanom obliku, čemu se optuženi protivi, tvrdeći da takve izjave piše Tužilaštvo.

Lider SRS-a je najavio i da će taj argument iskoristiti "za osporavanje regularnosti celog suđenja".

Pre iskaza Vojinovića, svedočenje je završila Vesna Bosanac, u kritično vreme upravnica vukovarske bolnice iz koje su zarobljenici prebačeni na Ovčaru.

Posle protesta tužioca Derila Mandisa, predsedavajući sudija Žan Klod-Antoneti ukorio je Šešelja zbog neprimerenih reči koje je uputio svedokinji, upozoravajući ga da takvim ponašanjem pruža argumente u korist zahteva Tužilaštva da mu treba nametnuti branioca.

Šešelj je odgovorio da je samo rekao "ono što o Vesni Bosanac misli cela Srbija" i da su njegove reči uklonjene iz transkripta i sa snimka suđenja "bez pravnog osnova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: