Odbijen zahtev Karadžića

Sudsko veće Haškog tribunala odbilo je zahtev bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića kojim traži odbacivanje nove optužnice iz proceduralnih razloga.

Izvor: B92

Sreda, 05.11.2008.

19:33

Default images

Sudsko veće koje će suditi Karadžiću, sa sudijom Patrikom Robinsonom na čelu, koji je danas izabran i za predsednika Tribunala, istom odlukom odobrilo je Tužilaštvu prekoračenje dozvoljenog broja reči u predlogu izmenjene optužnice.

Sudsko veće navodi u obrazloženju svoje odluke da, iako Tužilaštvo nije u potpunosti ispoštovalo pravila procedure, nema razloga da se izmena optužnice zbog toga odbije, jer 1.077 reči više od dozvoljenog broja ni na koji način ne ugrožava prava optuženog i čak doprinosi boljem obrazloženju navedenih optužbi.

Bivši lider bosanskih Srba naveo je u svom zahtevu prošle sedmice da je haško tužilaštvo prekoračenjem dozvoljenog broja reči u predlogu nove optužnice prekršilo propise Tribunala i zatražio je od sudskog veća da odbaci zahtev za predložene izmene optužbe, a Tužilaštvo je od Suda dan kasnije zatražilo da ne usvoji njegov zahtev.

Izmenjeni tekst optužnice od 23. septembra, koji je Karadžiću dostavljen u ponedeljak, sadrži 4.077 reči, što je za preko 1.000 reči više od dozvoljenog.

Prema pravilima Tribunala, optužnica ne bi trebalo da sadrži više od 3.000 reči.

Ukoliko izmenjena optužnica stupi na snagu, Karadžiću će biti ostavljen rok od 30 dana da se pripremi za izjašnjavanje o promenjenim tačkama optužnice.

Prva optužnica protiv Karadžića podignuta je 1995. godine, a precizirana 2000.

Karadžić se, važećom optužnicom, u 11 tačaka tereti za genocid i druge ratne zločine na prostoru Bosne i Hercegovine tokom građanskog rata od 1992. do 1995. godine.

Uhapšen je 21. jula pod lažnim identitetom i imenom Dragan Dabić, a 30. jula izručen je Haškom tribunalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: