"Delta" želi "Merkator"

Kompanija "Delta holding" najavila je da će učestvovati na međunarodnom tenderu za kupovinu slovenačkog "Merkatora", kad bude raspisan.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 05.11.2008.

16:38

Default images

"Delta" će obaviti zvanične razgovore sa kompanijom "Pivovarna Laško", koja je akcionar "Merkatora", i o svojim namerama obavestiće buduću vladu Slovenije, najavljeno je iz te kompanije.

"Delta" planira nastavak regionalnog širenja u zemljama jugoistočne Evrope, a kupovina "Merkatora" doprinela bi bržem ostvarivanju tog cilja, jer će "Delta" na taj način stvoriti kompaniju koja će zauzeti značajno mesto među vodećim maloprodajnim lancima u Evropi, navedeno je u saopštenju.

Uprava Merkatora bez komentara o prodaji

Uprava Merkatora veruje da i dalje može samostalno da posluje, dok su radnici zabrinuti zbog najavljene prodaje preduzeća.

Uprava najvećeg slovenačkog trgovačkog preduzeća, Merkator je, na portalu Ljubljanske berze saopštila da nije nadležna da komentariše nameru najvećih vlasnika Merkatora, Pivovarne Laško i Infond Holdinga, da proda ukupno oko 48 odsto Merkatora.

Ipak, Uprava Merkatora u svom saopštenju iznosi stav da bi takva promena mogla da utiče na dalje poslovanje Grupe Merkator.

S obzirom na to da bi potencijalni novi vlasnik nešto više od 48 odsto deonica Merkatora, u skladu sa slovenačkim zakonodavstvom, morao da objavi i preuzimanje Merkatora i tako verovatno postane i većinski vlasnik, Merkator bi postao zavisni sastavni deo drugog trgovačkog lanca, odnosno vlasnika, što bi u značajnoj meri moglo da utiče na strateška usmerenja i poslovanje Grupe Merkator.

Zbog toga uprava smatra da je Grupa Merkator, kao najveće trgovačko preduzeće u Sloveniji i regiji, sposobna sama da nastavi svoj razvoj i ostvaruje svoju poslovnu viziju i strateške ciljeve.

"Podržavamo takve promene vlasničke strukture, koje garantuju mogućnost stabilnog dugoročnog ostvarivanja planiranih strateških i razvojnih usmerenja Grupe Merkator kao samostalnog vodećeg trgovačkog društva u jugoistočnoj Evropi", saopštila je Uprava Merkatora.

Istovremeno, sindikat Merkatora je izdao saopštenje za javnost, u kome radnici izražavaju zabrinutost za svoja radna mesta.

"Ukoliko bi većinski udeo u Merkatoru otkupio veliki, strani trgovački lanac, koji ima sopstvene potencijale, posledice bi po radnike mogle da budu katastrofalne, jer bi neke poslovne funkcije postale nepotrebne", saopštava sindikat radnika Merkatora.

Dodaje se da bi novi vlasnik mogao da otpušta radnike u sektorima u kojima bi se duplirala radna mesta, odnosno ključne službe, poput logistike, podrške maloprodaji, razvojne službe i sl.

Sindikat je zabrinut i zbog toga što bi, u tom slučaju, verovatno došlo i do ukidanja nekih delova Merkatora poput tekstilnog i teničkog, za čije dalje postojanje potencijalni kupac možda ne bi bio zainteresovan.

Sindikat opasnost od najavljene prodaje Merkatora vidi i za radnike prehrambeno-preradjivačkog sektora, jer iz iskustva znaju da strani trgovački lanci, u svojim prodajnim programima, daju prednost sopstvenim proizvodima pred proizvodima slovenačke prehrambene industrije.

Merkator u svom prodajnom programu nudi čak 70 odsto slovenačkih proizvoda.

"Merkator, zajedno sa stranim tržištima, trenutno zapošljava 20.000 radnika, a od njegovog poslovanja trenutno zavisi još bar 200.000 drugih radnika i njihovih porodica, zbog čega opravdano izražavamo zabrinutost", dodaje Sindikat radnika Merkatora, u svojoj reakciji na najavljenu prodaju Merkatora.

Ime dana na Ljubljanskoj berzi, danas je Merkator, kome je posle najave prodaje na medjunarodnom tenderu, a nakon ukidanja deset odstotnog ograničenja kursa na berzi, vrednost skočila za čak 12,6 odsto, na 217 evra po deonici, što je bila poslednja cena deonica Merkatora, pred današnje zatvaranje berze, na kojoj je danas ukupno prodato deonica Merkatora u vrednosti od 200.000 evra.

Slovenački mediji spekulišu da bi zainteresovani, budući kupac Merkatora trebalo da za deonicu plati bar 270 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: