Ekonomska kriza, Irak i još ponešto

Kampanja za predsedničke izbore u SAD biće zapamćena kao izuzetno dugačka i skupa, a debate između kandidata bile su veoma oštre.

Izvor: B92

Sreda, 05.11.2008.

00:46

Default images

Pored spoljnopolitičkih pitanja i međusobnih ličnih uvreda, ekonomska kriza, koja potresa Sjedinjene Države, ipak je oduzela najviše vremena tokom televizijskih debata predsedničkih kandidata. Prema analizama medija, pobednik svih triju debata bio je demokrata Barak Obama.

Najteža finansijska kriza u poslednjih 80 godina očito ne ide na ruku republikancima. Politika Džordža Buša direktan je krivac za situaciju u kojoj se ovih dana nalaze Amerikanci, tvrde demokrate. "To što sam s vremena na vreme mešao politiku Džona Mekejna sa politikom Džordža Buša, to je zato što je, kada govorimo o ekonomskim pitanjima koja su najbitnija građanima Sjedinjenih Država, senator Mekejn podržao gotovo sve predloge Bušove administracije", tvrdio je Obama.

Senator Džon Mekejn se zato, tokom svih triju predsedničkih debata, svesrdno trudio da se ogradi od dosadašnje, odlazeće administracije. "Čitav sistem u Vašingtonu je propao, ali ja sam se, s druge strane, uvek zalagao za promene i reforme", kazao je Mekejn.

72-godišnji senator iz Arizone pokušao je da uvredama na račun svog rivala povrati svoj kredibilitet tokom debata.

"Znate, pokušaj da razumete sve predloge senatora Obame je Sizifov posao. Do sada je imao čak pet različitih predloga vezanih za poreze, a najverovatnije će uskoro imati još neki", rekao je Mekejn.

Demokratski kandidat Barak Obama nije pokleknuo pred agresivnom kampanjom kakvu je počela da vodi Republikanska stranka.

“Činjenica da je napad na moju kampanju postao bitan deo vaše, senatore Mekejn, govori mnogo više o vašem karakteru nego o meni", rekao je Obama.

Besprekorno sačinjen plan demokrata za rešavanje ekonomske krize oduševio je i analitičare i građane Sjedinjenih Država, koji su u velikom broju pratili sva tri sučeljavanja predsedničkih kandidata.

"Obama mora da nastavi sa politikom koju vodi. Ne sme da stane. Zašto bi menjao nešto što već veoma lepo funkcioniše? Vodi u anketama u gotovo svim državama; njegova pozicija je jaka", ocenila je Liz Sidoti, analitičarka Asošijejted presa.

Spoljna politika u senci

Zbog ekonomskih problema koji trenutno najviše brinu Amerikance, o spoljnoj politici se, ipak, kratko razgovaralo.

Republikanac Džon Mekejn zalagao se za slanje novih trupa na Bliski istok, dok je demokrata Barak Obama ostao pri svom predlogu da se za 16 meseci američke vojne trupe povuku iz Iraka.

Iako su republikanci konstantno postavljali pitanje ko je, u stvari, Barak Obama, nisu uspeli da ponište dobar utisak koji je demokrata ostavio na gledaoce.

Prema televizijskim anketama, više od 50 odsto građana Sjedinjenih Država izabralo je Baraka Obamu za pobednika svih triju predsedničkih debata.

Pejlinova i Bajden pred milionskim gledalištem

U jedinoj potpredsedničkoj debati na izborima 2008, republikanka Sara Pejlin i demokrata Džo Bajden raspravljali su o spoljnoj politici i ekonomiji.

Milioni Amerikanaca pratili su njihovo sučeljavanje i na kraju pobednikom proglasili demokratskog političkog veterana.

Veći deo devedesetominutne debate guvernerka Sara Pejlin i senator Džozef Bajden kritikovali su predsedničke kandidate protivničke strane.

Ekonomska kriza bila je tema kojom su počeli sučeljavanje. I kako je red, dama je imala prednost i otpočela debatu.

"Koliko sam ja dugo u ovome? Oko pet nedelja? I za to vreme vam nisam mnogo toga obećala, već samo ono što američki građani imaju pravo da očekuju, a to je vladu koja ih podržava i našu nameru da zaustavimo pohlepu i korupciju na Vol Stritu", rekla je tada Pejlinova.
Debata Džoa Bajdena i Sare Pejlin u Sent Luisu (FoNet)
Senator Džozef Bajden pridobio je glasače podsećanjem na stav Džona Mekejna o američkoj ekonomiji, navodeći da Mekejn nije loš čovek, ali da ne zna šta brine prosečnog Amerikanca jer prosto nije u toku.

"Kao što znate, pre dve nedelje, Džon Mekejn je u 9 sati ujutro rekao da su temelji američke ekonomije čvrsti. A dve nedelje pre toga, izjavio je da je Džordž Buš ostvario veliki ekonomski napredak", reči su Bajdena.

Samouverena guvernerka Aljaske Sara Pejlin nije dozvolila da je pokoleba iskusni senator Bajden ni kada se govorilo o spoljnoj politici.

Ona je žestoko kritikovala plan demokrata o povlačenju vojnika iz Iraka.

"Vaš plan predstavlja podizanje bele zastave, predaju rata u Iraku. To nije ono što naši vojnici treba da čuju. I to nije nešto što naša nacija želi", kazala je Sara Pejlin.

Bajden je rat u Iraku nazvao nepopularnim, obećavši da će Demokratska stranka učiniti sve da ga okonča, za razliku od republikanskog predsedničkog kandidata Džona Mekejna.

"Džon Mekejn u potpunosti greši. Ja njega volim. Kao što moja majka kaže, i Bog ga voli, ali on greši kada su u pitanju osnove vođenja rata. Barak Obama je u pravu i to su činjenice", rekao je Bajden.

Analitičari ocenjuju da je debata potpredsedničkih kandidata bila energičnija od sučeljavanja Baraka Obame i Džona Makejna.

Iako je tokom debate zvučala kao prosečna građanka koju muče slični problemi kao većinu Amerikanaca, Sara Pejlin ipak nije odnela pobedu u duelu sa Džozefom Bajdenom.

Irak: Obama neće brzo povući trupe

Iračka vlada je uverena da novoizabrani predsednik SAD Barak Obama neće ugroziti sve bolju bezbednosnu situaciju u Iraku naglim povlačenjem američkih vojnika, izjavio je danas irački ministar spoljnih poslova Hošijar Zebari.

Obama nas je "ponovo uverio da neće donositi nikakve drastične ili dramatične odluke", rekao je Zebari televiziji BBC.

Obama je od početka bio protiv američkog rata u Iraku i obećanje o potpunom povlačenju borbenih trupa iz ove zemlje do sredine 2010. godine bilo je okosnica njegove kampanje.

Administracija predsednika Džordža Buša dugo se opirala utvrđivanju krajnjeg roka za povlačenje, ali sada radi na bezbednosnom paktu kojim će se kao krajnji datum za prisustvo američkih vojnika označiti 2011. godina.

Nasilje je drastično smanjeno širom Iraka, ali američki generali i irački lideri kažu da iračke snage još nisu spremne da preuzmu potpunu kontrolu i naglo povlačenje bi moglo da ugrozi bezbednosnu situaciju u ovoj zemlji, istakao je Rojters.

U drugom intervjuu Zebari je izrazio uverenje da će Obama uzeti u obzir uslove na terenu pre svakog povlačenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: