Problemi sa novim pasošem

Pojedini građani Srbije imali su problema prilikom ulaska u druge zemlje sa novim pasošima.

Izvor: B92

Subota, 11.10.2008.

16:33

Default images

Kada je Emilija Vlajev stigla u Ujedininjene Arapske Emirate s novim srpskim pasošem i važećom vizom u starom jugoslovenskom, nije ni slutila da će umesto u svom stanu u Dubaiu, vreme provoditi na aerdromu i da će joj pasoši biti oduzeti. Naime, u aerodromskoj bazi podataka naša zemlja je zavedena kao Srbija i Crna Gora, i carinici u Emiratima nemaju nikakvu informaciju da je zemlja promenila ime.

U Ministarstvu spoljnih poslova kažu da je problem birokratija tih zemalja i tvrde da su sve zemlje na vreme obaveštene da Srbija ima novi pasoš.

Emiliji Vlajev, su, odmah po dolasku na aerodrom u Dubaiju oduzeta oba pasoša, i novi Republike Srbije ali i pasoš SR Jugoslavije, jer poseduje dva pasoša sa različitim imenima zemalja.

Njoj nije dozvoljeno da napusti aerodrom a službenik pasoške kontrole je zatim zatražio objašnjenje zašto ime zemlje u ispravama nije isto, optuživši je da je falsifikovala pasoš.

“Kada sam predala pasoše na pasoškoj kontroli, došlo je obezbeđenje i sproveli su me do šefa carinske službe i pitali me zašto nemam pasoš SCG kad je već pasoš promenjen, i ono nikad nisu čuli za pasoš Srbije, i zašto je uopšte ime zemlje promenjeno na pasošu, onda su mi pasoši oduzeti i rečeno mi je da će biti vraćeni posle nekog vremena, kada prođu tu neku proceduru provere”, objašnjava Vlajeva.

Ona kaže da od ministarstva i konzulata nije dobila nikakvu konkretnu pomoć već samo obećanja da će pasoši biti vraćeni, uz obećanje da se takvi incidenti ne smeju ponavljati, uputivši je na predstavništvo u Kuvajt

“Onda su mi sledećeg dana rekli – ‘izvinite za vas je nadležan Egipat’, i onda se javio konzul iz Egipta koji je rekao da to nikako nije smelo da se dogodi i da će on uputiti protestnu notu i tako dalje, međutim moji pasoši su vraćeni nakon regularne procedure i konrtrole da to nije falsifikat, stigli su u imigraciono, a incident se ponovio pre par dana, kada na granici niko nije obavešten o promeni imena zemlje i pasoša”, kaže Vlajeva.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kaže da u ovom slučaju, nisu problem naše službe, već inertnost inostranih ministarstava koji svoje policijske i carinske ispostave nisu obavestili o promeni putnih isprava.

“Međutim imate 192 zemlje na svetu. Postoji pošta, postoji diplomatska pošta, znači svaka zemlja, 191, zemlja je adekvatno obaveštena o našim pasošima sad neke od tih zemalja su više, neke manje efikasne”, tvrdi Jeremić.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova, nadležan za konzularne poslove, Branko Radošević kaže za B92 da je Ministarstvo na vreme poslalo uzorke novih putnih isprava svim diplomatskim predstavništima sa molbom da obaveste nadležne organe tih zemalja.

“U pogledu Ujedinjenih Arapskih Emirata, tu imamo mali problem zato što emirati traže da se pokrivaju iz Kaira, pošto mi u UAE nemamo diplomatsko predstavništvo, Kairo je morao da preuzme taj posao i da dostavi, mi znamo da su specimeni stigli u Kairo jer su tražili i za Emirate da im dostavimo i mi smo to učinili”, kaže Radošević.

Nakon svih muka, Emiliji su vraćeni pasoši, s tim što je morala da uradi transfer vize u novi, srpski pasoš, ali, kako kaže, u Emiratima i dalje nemaju informaciju o promeni imena države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: