“Regionlna komisija o zločinima“

Naredne godine počeće prikupljanje milion potpisa za osnivanje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima, najvljuje Nataša Kandić.

Izvor: Beta

Subota, 11.10.2008.

15:35

Default images

Direktorka Fonda za humanitarno pravo (FHP) je na konsultacijama sa novinarima o osnivanju te komisije kazala da će krajem ovog meseca na Regionalnom forumu u Prištini biti zvanično osnovana koalicija koja će moći nacionalnim parlamentima da predloži formiranje komisije.

"Ako izgradimo jaku koaliciju ima šanse da se vlade privole na osnivanje regionalne komisije", rekla je Kandićeva.

Ona je dodala da je osnivanje komisije pokušaj da se stvori klima saosećanja i solidarnosti sa žrtvama, podstakne kritička odgovornost i otklone mitovi o ratnim vođama.

Prema njenim rečima biće sačinjeni spiskovi žtava sukoba na Kosovu (Kosovska knjiga mrtvih), kao i državljana Srbije i Crne Gore koji su stradali u sukobima na prostoru SFR Jugosavije.

Kandićeva je rekla da će formiranjem tih spikova biti ostvaren uslov za prekid sa prošlošću.

Prema njenoj oceni, suđenja za ratne zločine prvi su dobar zvaničan odgovor na sukobe u prošlosti, ali "još nisu doprineli da se promeni slika i otklone različite interpretacije o tim događajima".

Osnivanje komisije inicirale su nevladine organizacije Dokument (Osijek), Istraživaško-dokumentacioni centar (Sarajevo) i FHP na tri regonalna foruma održana u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu, a na tu temu održano je i više konsultacijama sa orgnazacijama mladih, novinara i drugih zaintersovanih grupa.

Konsultacije za novinarima održane su danas u fruškogorskom hotelu Norcev u organozaciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine, a uz pomoć Fonda za hunitarno pravo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: