HIV: Trudnoća i rizici

U Srbiji je od pojave HIV infekcije, zvanično registrovano 36 dece zaraženih virusom HIV-a, kojima su infekciju prenele HIV pozitivne majke u toku trudnoće.

Izvor: B92

Subota, 11.10.2008.

15:01

Default images

Od Side je obolelo 23 dece, a 12 je umrlo. Danas se prenošenje ovog virusa sa trudnice na dete može sprečiti. Stoga, Nacionalna strategija za borbu protiv HIV-a predviđa da se ubuduće svakoj trudnici predloži testiranje na virus.

Trudnica zaražena virusom HIV-a, infekciju prenosi na dete preko posteljice, ili češće tokom samog porođaja, kada rizik prenosa, zbog kontakta sa krvlju, dostiže i 80 odsto.

HIV pozitivna majka ne bi smela da doji dete, jer se infekcija prenosi i dojenjem. Zato Nova strategija predviđa da se trudnica testira na HIV i ako je zaražena blagovremeno se spreči prenošenje virusa sa majke na dete

“Moguće je sprečavanje ako se majka detektuje rano u prvom trimestru trudnoće, da započne terapiju antiretrovirusno, odnosno lekovima koji su protiv HIV-a i sa takvim načinom lečenja i pristupom porođaju elektivno, carskim rezom, šansa za prenos HIV-a sa trudnice na novorođenče se smanjuje sa 30-40 odsto na svega dva odsto“, objašnjava načelnik odeljenja na Institutu za majku i dete Srđan Pašić.

U razvijenim zemljama već godinama se vrši redovno testiranje svih trudnica u toku prva tri meseca trudnoće. Zahvaljujući savremenoj terapiji i lekarskom nadzoru, HIV pozitivna majka danas može da rodi zdravo dete.

“Vrlo nepovoljno hronična HIV infekcija utiče na napredovanje deteta, tako da ta deca ako već ispolje simptomatski AIDS, odnosno simptomatsku HIV infekciju, slabije napreduju, pad u telesnoj težini imaju, hronični proliv, imaju kandidijazu odnosno gljivičnu infekciju u ustima i sve su to znaci HIV infekcije“, kaže Pašić.

Virus HIV-a inficira i centralni nervni sistem izazivajući teške poremećaje funkcije mozga, a ova deca susreću se i sa drugim, brojnim zdravstvenim problemima, navodi Danijela Simić, epidemiolog Instituta “Batut“.

“HIV pozitivno dete, koje je steklo infekciju tokom trudnoće, ili porođaja, nažalost svako četvrto takvo dete ima šansu da unutar prvih godinu dana razvije Sidu i da umre. U našoj zemlji mi imamo primer dobre prakse time što je deset HIV pozitivnih trudnica, koje su znale svoj HIV pozitivan status, želelo potomstvo i da se porodilo i rodilo zdravo dete“, kaže Simićeva.

U Srbiji je, kao pilot projekat, u šest domova zdravlja u Beogradu i po jednom domu zdravlja u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, započeto savetovanje svih trudnica o dobrobiti testiranja na HIV.

Testiranje je strogo poverljivo i ukoliko se otkrije da je trudnica zaražena, blagovremeno se može sprečiti prenošenje virusa na dete.

U Srbiji, trudnica zadržava pravo da odbije testiranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: