EU: Bez rasprave o Srbiji

Savet ministara Evropske unije neće u ponedeljak u Luksemburgu raspravljati o odmrzavanju Privremenog sporazuma sa Srbijom, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Izvor: B92

Subota, 11.10.2008.

13:54

Default images

"Po pitanju Privremenog sporazuma sa Srbijom, sačekaćemo razvoj situacije, ili hapšenje haških optuženika ili eventualnu ocenu glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o tome da je ostvarena puna saradnja", rekla je portparolka francuskog predsedništva EU Marin De Karne podsećajući da se Bramercov izveštaj očekuje u decembru.

Kad je reč o Kosovu, ona je rekla da se predsedništvo EU nada da će misija Euleks u narednom periodu "moći da se rasporedi na celoj teritoriji Kosova".

Sastanak ministara spoljnih poslova EU će biti posvećen pripremama za samit šefova država iduće nedelje u Briselu, odnosima s Rusijom i Belorusijom, kao i Moldavijom i Uzbekistanom.

Samit šefova država, koji će biti održan 15. i 16. oktobra, biće posvećen svetskoj finansijskoj krizi, energetskim pitanjima i situaciji u Gruziji.

Ministri će tokom radnog ručka raspravljati o primeni mirovnog sporazuma u Gruziji, gde se od 1. oktobra nalazi 200 posmatrača EU.

EU je ove sedmice izrazila zadovoljstvo činjenicom da je Rusija ispoštovala taj sporazum i povukla svoje trupe u skladu s dogovorenim rokovima.

Ministri će razgovarati i o odnosima s Belorusijom posle parlamentarnih izbora krajem septembra će u tom sklopu na marginama skupa biti održan sastanak trojke EU-Belorusija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: