Želi da unovči put u kosmos

Amerikanac Ričard Geriot izjavio je da namerava da uz pomoć komercijalnih aktivnosti unovči svoje turističko putovanje u kosmos.

Izvor: Beta

Subota, 11.10.2008.

13:50

Default images

"Pokušaću da tokom ekspedicije dokažem da privatna lica (koja putuju u kosmos) mogu da se bave komercijalnim aktivnostima koja bi omogućila da povrate novac potreban za ovo putovanje", izjavio je Geriot na konferenciji za novinare održanoj na kosmodromu u Bajkonuru, u Kazahstanu, odakle će sutra otputovati u svemir.

"Mislim da ću u tom smislu učiniti značajan korak", dodao je svemirski turista koji je izdvojio 30 miliona dolara za učešće u misiji na Međunarodnoj svemirskoj stanici koja će trajati dve sedmice.

Tokom te misije, Geriot će izvesti eksperimente na bakterijama koje je moguće izvesti samo u svemiru gde nema gravitacije. Za te eksperimente platiće mu nekoliko kompanija.

Jedan od astronauta, Amerikanac Majkl Finke izjavio je da će na Međunarodnoj svemirskoj stanici biti izvedeni radovi na proširenju koji će omogućiti boravak šest kosmonauta, umesto sadašnja tri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: