Crvenkovski traži izmene u predlogu

Predsednik Makedonije Branko Crvenkovski odbacio je predloge medijatora u makedonsko-grčkim pregovorima za ustavno ime Makedonije Metjua Nimica.

Izvor: Tanjug

Subota, 11.10.2008.

02:05

Default images

Posle susreta sa makedonskim pregovaračem Nikolom Dimitrovim, kabinet predsednika Crvenkovskog objavio je saopštenje prema kome su “pravične ocene da bez ozbiljnih izmena, ovaj set ideja ne može biti osnova za dalje pregovore i za definitivno rešavanje spora”.

Crvenkovski je najavio da će sledeće nedelje sazvati sastanak državnog rukovodstva da bi bio usvojen zajednički i usaglašen stav po ovom pitanju. Spor Skoplja i Atine oko ustavnog imena Makedonije traje od raspada Jugoslavije 1991. godine.

Zvanična Atina se protivi korišćenju aktuelnog ustavnog naziva Makedonije, smatrajući da se iza toga kriju iredentističke težnje prema istoimenoj severnoj grčkoj pokrajini.

Pregovarač UN Nimic je u četvrtak predložio kao rešenje ovog spora ime Republika Severna Makedonija, ili skraćeno Severna Makedonija za međunarodnu upotrebu.

Grčka strana, međutim, insistira na jednom imenu za sveukupnu upotrebu.

Nimic, američki diplomata, smatra da su ove ideje pošten i dostojanstven predlog za rešenje, na kome se može raditi, a obe strane treba da ih razmotre na osnovu nacionalnih interesa i svojih politika i da utvrde šta je dobro za njih.

Nimic je tom prilikom odbacio spekulacije koje su se pojavile poslednjih dana da je ovaj predlog "uzmi ili ostavi".

Crvenkovski je prošlog meseca izjavio da bi, ukoliko kompromis ne bude postignut u narednih nekoliko nedelja, pregovori Makedonije sa Grčkom mogli da budu zamrznuti na godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: