Anketa: Obama ispred Mekejna

Demokrata Barak Obama vodi ispred republikanskog kandidata za predsednika SAD Džona Mekejna u saveznim državama Ohaju, Floridi i Pensilvaniji, pokazuju ankete.

Izvor: Beta

Sreda, 01.10.2008.

17:41

Default images

Te tri države presudne su za pobedu na predsedničkim izborima. Podrška Obami porasla je na preko 50 odsto u tim državama, prema univerzitetskom istraživanju Kvinipijak, koje je sprovedeno tokom vikenda.

Prema istraživanju, Obama je ispred Mekejna u Floridi sa 51 odsto prema 43 odsto, u Ohaju 50 odsto prema 42 odsto, a u Pensilvaniji 54 odsto prema 39 odsto. Od 1960. godine nijedan predsednik nije izabran a da nije pobedio u te tri države.

Sa manje od pet nedelja do izbora 4. novembra, vodi se žestoka borba između dva kandidata, a glavna tema je posrnula američka ekonomija zbog koje su Amerikanci suočeni sa gubitkom domova zbog neplaćenih hipoteka, gubitkom posla, rekordno visokim cenama goriva i nestankom ušteđevine za penziju.

Očekuje se da oba kandidata koji su članovi Senata danas budu u Vašingtonu, gde treba da se glasa o izmenjenom paketu mera za spasavanje privrede.

U ponedeljak Predstavnički dom nije izglasao prvi paket od 700 milijardi dolara koji je ponudila administracija Džordža Buša da podupre finansijski sistem zemlje, što je rezultiralo dramatičnim padom vrednosti na berzama.

Mekejn pokušava da se povrati od udarca koje je glasanje načinilo njegovoj kampanji pošto se republikanci krive što glasanje za paket pomoći nije uspelo u ponedeljak.

Oba kandidata su pod pritiskom da uvere glasače da su u stanju da izbegnu ponavljanje krize iz tridesetih godina prošlog veka, kada je bila Velika depresija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: