Davinić odbacuje optužbe

Bivši ministar odbrane Prvoslav Davinić odbacio je optužbe za zloupotrebe u nabavci vojne opreme.

Izvor: Beta

Sreda, 01.10.2008.

07:37

Default images

Davinić je na početku suđenja pred Vojnim odeljenjem Okružnog suda u Beogradu rekao da je bivši Savet ministara SCG dao saglasnost za nabavku opreme i da je o tome bio obavešten i tadašnji načelnik Generalštaba Vojske SCG Dragan Paskaš.

Davinić je optužen da je zloupotrebom službenog položaja pribavio korist biznismenu Miletu Dragiću, vlasniku istoimenog preduzeća iz Zrenjanina, "u vidu dobijanja posla snabdevanja" vojske opremom u ukupnoj vrednosti od 176 miliona evra, na osnovu dva ugovora o kupovini zaštitne balističke opreme.

Prema navodima optužnice, to je urađeno bez konsultacije i obaveštavanja Paskaša, koji za taj posao "uopšte nije znao", a nabavka opreme je po količini i vrednosti bila "u izrazitom neskladu" sa potrebama vojske i finansijkim mogućnostima države, niti su odobrena sredstva.

Davinić je istakao da je Paskaš "učestvovao u razmišljanjima i planovima" za nabavku vojne opreme i da je Savet ministara SCG saglasnost dao 22. avgusta 2005. godine, dok su ugovori potpisani tri dana kasnije.

Dodao je da je tom odlukom saveta ministara odobreno sklapanje ugovora sa Miletom Dragićem, kao i količina i opreme i period nabavke, dok je cena "ostavljena otvorenom".

Savet ministara je ubrzo po izbijanju afere nazvane "pancir" poništio sporne ugovore.

Davinić je dodao da je generalštab dostavio dopis u kojem su izražene potrebe za nabavku naoružanja i vojne opreme (NVO) u vrednosti od 2,5 milijardi dolara.

Optuženi se nije izjašnjavao o detaljima spornih ugovora, rekavši da ostaje pri iskazu koji je dao u istrazi i dodao da će se o tome izjasniti stručni ljudi.

Na pitanje predsednika tročlanog sudskog veća Dragana Mirkovića zašto sa preduzećem Proizvodnja Mile Dragić nije potpisan sporazum na osnovu kojeg je trebalo da budu potpisani ugovori o nabavci opreme, Davinić je odgovorio da on nije bio nadležan za potpisivanje sporazuma i ugovora i da je o tome saznao iz medija.

Bivši ministar odbrane je u višesatnom izlaganju svoje odbrane rekao da su o potrebama nabavke vojne opreme bili upoznati svi najviši državni funkcioneri na brojnim sastancima kojima je i on prisustvovao i da je sredstva trebalo obezbediti iz fonda za reformu vojske prodajom viška vojne imovine, koja je procenjena na 4,5 milijadri evra.

Davinić je, ne pomenuvši direktno tadašnjeg ministra finansija Mlađana Dinkića koji je otvorio aferu 2005. godine optužbama da će država biti oštećena za 300 miliona evra, rekao da je to bio "strahovit udar na vojni vrh i državnu zajednicu" koji je ubrzao njen raspad, jer je Crna Gora donela neopozivu odluku da izađe iz SCG.

"Crna Gora ne bi odustala od referenduma o nezavisnosti, ali bi se on dogodio kasnije. Navodima o 300 miliona evra izvršen je udar na predsednika SCG Svetozara Marovića, čije je hapšenje zahtevano, ali je Vlada Srbije odbila takav zahtev tužilaštva", rekao je Davinić.

Davinić je rekao da je afera bila i "vojni udar na sistem bezbednosti", jer je bila uskraćena mogućnost za nabavku vojne opreme.

"Neki od nas su izgleda imali bolja saznanja od službi šta će se dogoditi na Kosovu. Nedavno je saopšteno da će vojska biti povećana na 30.000 ljudi, a načelnik generalštaba (Zdravko Ponoš) odmah je izjavio da je vojska sposobna da zauzme Kosovo. Kao stručnjak za pitanja bezbednosti mogu da pitam koji bi sredstvima zauzela Kosovo", rekao je Davinić.

Davinić je istakao da bi vojska lakše mogla da zauzme Kosovo da je nabavljena oprema od Mileta Dragića predviđena spornim ugovorima.

Bivši ministar odbrane rekao je da odnosi sa Ministarstvom finansija "nisu bili normalni", iako je on izabran na predlog G17 plus, stranke ministra finansija Mlađana Dinkića.

Sudija Mirković primetio je kroz osmeh da su to bile "njihove unutrašnje stvari".

Davinić je rekao da na suđenju brani i svoj "besprekorni profesionalni ugled", kao i ugled Ministarstva odbrane, i dodao da je posle izbijanja afere mogao da izgubi suprugu kojoj se naglo pogoršalo zdravstveno stanje.

Suđenje će biti nastavljeno sutra, kada bi Davinić trebalo da odgovara na pitanja suda, tužilaštva i advokata.

Pored Davinića, optuženi su i general u penziji i bivši načelnik Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane Milun Kokanović i pukovnik Jovica Vučković, bivši zamenik načelnika Uprave za razvoj Generalštaba Vojske SCG.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: