Gasprom odložio posetu

Poseta ruske delegacije "Gasporma" Beogradu odložena je, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2008.

01:44

Default images

Savetnik za medije Ministarstva rudarstva i energetike Milovan Jovanović nije mogao da navede razloge odlaganja posete niti do kada je ona odložena. Radna grupa sastavljena od predstavnika Gasproma i Gaspromnjefta trebalo je danas da dođe u Beograd kako bi započela pregovore o tehničkoj realizaciji energetskog sporazuma.

U Gaspromu su juče agenciji Beta potvrdili da će u delegaciji biti i glavni pregovarač, savetnik predsednika Upravnog odbora Gaspromnjefta Dmitrij Mališev.

U ruskoj kompaniji juče nisu želeli da iznesu detalje posete navodeći da je "samo reč o radnoj poseti".

Energetski sporazum sa Rusijom ratifikovan je u parlamentu Srbije 9. septembra, a dve strane sada treba da pregovaraju o detaljima vezanim za njegovu praktičnu realizaciju.

Dinkić: O ceni "NIS-a" tek slede razgovori

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je danas da energetski sporazum sa Rusijom, koji je ratifikovan u Skupštini Srbije, ne sadrži cenu za "Naftnu industriju Srbije", koja treba da bude predmet posebnog, detaljnog ugovora.

"Pregovori tek treba da počnu oko ugovora. Sam sporazum je ratifikovan i on je, naravno, nepromenjiv. Ali, sporazum ne sadrži cenu za NIS, već ona treba da bude predmet posebnog, detaljnog ugovora", rekao je Dinkić za "Dojče vele".

"Očekujemo da ruska delegacija dođe da o ovom, ali i o drugim pitanjima razgovaramo iduće nedelje. (Ruski ministar) Sergej Šojgu je najavio dolazak i pristupićemo razgovorima o NIS-u, paralelno sa razgovorima o kapacitetu magistralnog gasovoda i podzemnog skladišta u Banatskom Dvoru", kazao je Dinkić.

Na kraju bismo želeli, naveo je on, da dođemo do jedinstvenog ugovora koji će istovremeno tretirati sva ova pitanja.

"Naravno, imamo u vidu da je realna procena vrednosti NIS-a 2,2 milijarde evra i želimo da se ta procena uvaži u ovim pregovorima, a postoji više modaliteta kako možemo doći do toga. To mora biti dogovor obe strane, videćemo kada razgovori krenu", rekao je potpredsednik Vlade Srbije.

Na pitanje kakvi su izgledi da ruski partner izađe u susret novim zahtevima ako se zna da "Gasprom" nema nameru da ponudi više od iznosa koji se navodi u sporazumu, Dinkić je rekao da je partnerski odnos moguće imati samo ako su oba partnera zadovoljna dogovorom.

"Ukoliko razmišljaju na dugi rok, a ja sam ubeđen da tako razmišljaju, i ukoliko žele partnerski odnos, takav odnos je moguće imati samo ukoliko su oba partnera zadovoljna dogovorom", kazao je on.

"Ukoliko postoji neka vrsta nerešenih pitanja, to može opterećivati saradnju u budućnosti i ja sam siguran da će posle razgovora, koji neće biti završeni za jedan dan, doći do poboljšanja i sklapanja ugovora koji je u obostranom interesu", rekao je Dinkić.

Vuletić: Ozbiljne države poštuju dogovore

Gostujući u Vestima B92 Vojislav Vuletić iz Odbora za energetiku Privredne komore Srbije ocenio je da nema mnogo mogućnosti da se poveća cena "Naftne industrije Srbije" dogovorena u okviru energetskog sporazuma sa Rusima.

Srbija neće moći ništa da učini da poveća cenu Naftne industrije Srbije jer je već napravljen protokol, a ozbiljne države poštuju takve dogovore, tvrdi Vojislav Vuletić.

On upozorava da se pri proceni vrednosti te kompanije mora voditi računa da je ona u ovom trenutku monopolista na našem tržištu.

"Na primer, u Grčkoj je benzin 10 do 15 procenata jeftiniji nego kod nas. 'NIS' je monopolista. Znači, ova poslednja procena koja je bila važi ovog trenutka. Sutra, kada budemo u Evropskoj uniji, kada budemo morali da poštujemo propise o monopolu, 'NIS' će imati daleko manju vrednost", ukazuje Vuletić. On objašnjava da je procena prema kojoj Naftna industrija Srbije vredi 2,2 miliona evra bila prvenstveno namenjena podeli besplatnih akcija građanima.

On podseća da se pet miliona građana prijavilo za besplatne akcije.

Procena je bila da će svako dobiti po hiljadu evra, što je ukupno pet milijardi evra.

"Ako je 15 odsto od javnih preduzeća nešto što građani treba da dobiju, onda ta javna preduzeća treba da vrede 35 milijardi evra. U pitanju je šest javnih preduzeća. Jedno od njih je 'Jat', mislite li da 'Jat' vredi osam milijardi? To je procena koja je trebalo da pokaže da, ako građani jednog dana dobiju 100 evra u akcijama – 'znate mi smo pokušali, ali nismo uspeli'... Ne treba čačkati u ovaj gasni sporazum jer je on za Srbiju jako dobar i doneće nam jako mnogo dobitka", smatra Vuletić.

Studija o izvodljivosti izgradnje gasovoda trebalo bi da bude brzo gotova pošto Srbija već ima potencijalnu trasu na svojoj teritoriji, naveo je on.

Govoreći o ceni gasa za građane, on je procenio da će ona verovatno pasti tokom zime zbog pada cene nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: