Đelić: Beli šengen 2009. godine

EK će na proleće oceniti spremnosti za vizne olakšice što odgovara planu da na leto dobijemo "beli šengen", rekao Božidar Đelić.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 17.09.2008.

01:28

Default images

"Evropska komisija očekuje da će na proleće 2009. godine završiti tehnički deo posla i poslati na politički nivo Komisije i zemalja članica, prvo generalnu ocenu spremnosti određenih zemalja za viznu liberalizaciju. Taj dnevni red odgovara onome što je cilj Srbije - naravno da ga ne garantuje - ali odgovara cilju Srbije da obezbedi 'beli šengen' za leto iduće godine", kaže Đelić.

Vize za putovanje državljana Srbije u EU mogle bi da budu ukinute polovinom 2009, izjavio je potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Evropska komisija je obećala da će na proleće završiti tehnički deo posla vezan za viznu liberalizaciju, rekao je Đelić posle sastanka sa potpredsednikom Evropske komisije Žakom Baroom.

"To neće biti lako uraditi i mogu odmah da vam kažem da dalji koraci u dodeljivanju našeg biometrijskog pasoša su od ključnog značaja za našu zemlju, te ću organizovati sastanak da razmotrimo sve ono što radimo u domenu izdavanja pasoša", najavio je potpredsednik Vlade Srbije.

Đelić je rekao i da je, uz biometrijske pasoše, od presudne važnosti da Skupština Srbije ove jeseni, tačnije već iduće nedelje, usvoji sve nužne zakone koji predstavljaju uslov za ukidanje viza EU.

To su zakoni o strancima, o zaštiti ličnih podataka, o azilu i agenciji za borbu protiv korupcije.

Đelić kaže i da je ohrabren time što će svaka zemlja zapadnog Balkana biti posebno ocenjivana kad je u pitanju ispunjavanje uslova.

"Suprotno onome što se ponekad potura kao poluinformacija, neće se čekati da svaka zemlja dostigne određeni nivo. Nije tajna da Srbija prednjači, nije tajna da jedino sa Makedonijom sada ima biometrijske pasoše, te je veoma važno da Srbija neće morati da čeka da sve zemlje dostignu nivo 'mape puta' da bi ona mogla da dobije 'beli šengen'", smatra Đelić.

"Ovo što je dijalog oko vizne liberalizacije nema nikakve veze sa Hagom, nema nikakve veze sa onim pitanjima odmrzavanja SSP-a", ističe on.

Inače, najava ukidanja viza do leta iduće godine je novo pomeranje roka jer je upravo Đelić obećavao ukidanje viza do kraja ove, 2008. godine.

Važnost usvajanja zakona

Šefica poslaničkog kluba Liste za Evropsku Srbiju Nada Kolundžija najavu usvajanja potrebnih zakona za dolazak na belu šengen listu, iduće nedelje ocenjuje kao optimističnu, ali veruje da bi do toga moglo da dođe na prvom redovnom zasedanju u oktobru.

“Ipak su to zakoni oko kojih će biti sigurno amandmana. Rapsrava o svakom zakonu traje u proseku pet sati. Čak i ukoliko bismo objedinili te tačke u jednu tačku trebalo bi nam ipak nekoliko dana. Svakako, na prvom redovnom zasedanju, u oktobru sve te tačke će se naći na dnevnom redu i u zavisnosti od toga koliko tačaka imamo zavisi kada bi bio dan za glasanje, ali bi smo u svakom slučaju u oktobru to mogli da završimo. Ne samo ove o kojima je reč, već i mnoge druge zakone koji su vezane za evropske integracije“, kaže Kolundžija.

Da problem uvođenja bezviznog režima nije jednostavan, smatra i koordinator nevladine organizacije 484 Vladimir Petronijević.

On kaže da bi polovinom 2009. naši građani mogli da bez viza putuju u zemlje EU, ali da Srbija na tom planu još mnogo toga mora da uradi.

“Taj rok nije nerealan, ali istovremeno može da postane ukoliko implementacija zakona u ovom periodu izostane. Prosto smatram da treba odustati od davanja rokova koje Srbija sebi postavlja i istovremeno insistirati da se sa EU vidi šta je tu zapravo problem i šta to oni insistiraju da mi uradimo, a nismo uradili. Ja vidim mogućnost da se to dogodi 2009, ali to je prosto jedna situacija u kojoj i dalje dosta zavisi od nas, ali i od političke odluke organa EU“, smatra Petronijević.

Kada je o vizama reč, domaći zvaničnici kao veoma važno ističu to da Srbija neće morati da čeka da sve zemlje regiona dostignu nivo 'mape puta' da bi i naša zemlja mogla da dobije 'beli šengen'".

Takođe navode da dijalog oko vizne liberalizacije "nema nikakve veze sa Hagom, niti sa pitanjima odmrzavanja SSP-a".

Maravić: Realan rok

Šef biroa MUP-a Srbije za međunarodnu saradnju i evropske integracije Dražen Maravić izjavio je da je realno očekivati da će sredinom sledeće godine za građane Srbije biti ukinute vize za putovanje u zemlje Evropske unije.

"Naš interni plan je da do kraja godine usvojimo neophodne dokumente, zakone i strategije, i da početkom sledeće godine, zajedno sa ekspertima iz Evropske komisije i država članica, pratimo njihovu primenu u praksi", rekao je Maravić novinarima na Fakultetu političkih nauka.

"Proporcija je takva da je oko 80 odsto stvari na nama, međutim postoje uslovi čije tumačenje ne podleže egzaktnim kriterijumima i koji su deo političke procene. Na to ne možemo da utičemo toliko koliko može druga strana", istakao je Maravić.

On je kazao da je neophodno da srpski parlament usvoji oko sedam-osam sistemskih zakona i otprilike još toliko zakona kojima se potvrđuju međunarodne konvencije.

Maravić je polaznicima letnje škole evropskih integracija "Alpbah" na Fakultetu političkih nauka održao predavanje na temu "Otvorene granice za otvorena društva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: