Kraj za medije bez dozvola

Oko 700 radio i televizijskih stanica koje na konkursu nisu dobile dozvole za rad od sinoć više ne mogu da emituju program.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2008.

19:02

Default images

Republička radiodifuzna agencija i agencija za telekomunikacije sada kreću u proveru i kažnjavanje, a prema prvim podacima, znatan broj stanica je u ponoć obustavio rad.

Tokom devedesetih gotovo da nije bilo dana da se ne pojavi neka nova radio ili TV stanica, podrazumeva se, bez ijednog papira.

Često su pravile probleme emiterima koji dozvole plaćaju, a jedan od najsvežijih primera je iz prošle godne kada je piratska TV Palma na nekoliko dana bukvalno zaposela frekvenciju beogradske televizije Enter.

Ipak, medijska scena polako se sređuje, a poslednji veliki rez dogodio se u ponoć.

Tako u etru od danas ne bi smelo da postoji oko 700 radio i televizijskih stanica, a sve koje i posle ponoći emituju program, sada se i zvanično smatraju piratskim.

Republička agencija za telekomunikacije trenutno utvrđuje koje stanice bez dozvole i dalje rade, a direktor RATEL-a Milan Janković za B92 kaže da je sledeći korak prinudno zatvaranje.

“Ovde nije toliko bitna kazna za početak, nego da se oni ugase, pa ćemo onda da vidimo. Oni koji ne budu, pokrenućemo dalji postupak, ali mi prvo da imamo sa naše strane izveštaj da li oni rade ili ne rade. I na osnovu toga onda možemo dalje akcije da pokrenemo prema njima. Ukoliko se ogluše, onda ćemo donositi rešenja za prekršajne prijave”, kaže Janković.

Osim što piratskim stanicama preti novčana kazna od 20 hiljada pa sve do million dinara, nelegalnim radom sebi ujedno umanjuju izglede da na nekom narednom konkursu dobiju dozvolu, kaže za B92 zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije Goran Karadžić.

“Ukoliko bude dodatnih konkursa, onda ćemo svakako imati u vidu da li su emiteri koji će aplicirati na tim konkursima poštovali našu odluku da 31. prestanu da emituju ili ne, to jeste neko ponašanje emitera u prethodnom periodu. Ne mogu da imaju isti odnos oni koji su dobrovoljno prestali i oni koji su nastavili danas da emituju kao piratske stanice”, objašnjava Karadžić.

Od članica ANEM-a, od danas devet Radio i TV stanica ne emituje program, pošto nemaju dozvole.

Predsednik Upravnog odbora ANEM-a Saša Mirković smatra da je teško otkriti sve stanice koje rade na divlje.

“Tako da u suštini, tih divljaka, kako bi mi to žargonski rekli, ili piratskih stanica zaista čini mi se ima u enormninm količinama. I to će biti prilično zahtevno ući u trag tim stanicama koje su pod neverovatnim uslovima počele da rade i devedesetih, ali i posle 5. oktobra 2000. godine”, kaže Mirković.

U Srbiji program trenutno legalno emituju 404 radio i TV stanice, a u RRA razmišljaju da tu listu prošire za još četrdesetak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: