Obradović najavljuje veće plate

Plate prosvetnih radnika biće povećavane prema dogovoru Ministarstva i sindikata, izjavio je ministar prosvete Žarko Obradović.

Izvor: FoNet

Subota, 30.08.2008.

12:51

Default images

Pozivajući se na dogovor sa sindikatima, Obradović je najavio da će plate biti početkom oktobra povećane za pet odsto, a nakon racionalizacije, ako bude uštede, u decembru će možda biti povećane još jednom.

Obradović je najavio formiranje stručne komisije za sprovođenje racionalizacije, odnosno uštede u obrazovnom sistemu, što je takođe, kako je rekao, u skladu sa protokolom Ministarstva i strukovnih sindikata iz decembra prošle godine.

"Imali smo par sastanaka sa sindikatima i zajednički konstatovali da se taj protokol uspešno sprovodi", kazao je Obradović.

On je izrazio žaljenje "zbog nerazumevanja dela strukovnih sindikata iz Vojvodine" koji i uoči početka ove školske godine traže poboljšanje materijalnog položaja prosvetara.

Obradović je kazao da bi novi zakon o udžbenicima trebalo da bude usvojen do početka iduće školske godine "ukoliko Skupština bude radila redovnim tempom".

"Kada je reč o tom zakonu čućemo sva mišljenja relevantnih institucija, a naravno, nastojaćemo da uvažimo i interese privatnih izdavača", kazao je Obradović.

On je rekao da je državi u interesu da udžbenici budu što kvalitetniji, jeftiniji i da što duže traju.

Upitan zašto i pored reforme koja je započela 2003. godine rezultati međunarodnih testova pokazuju loš kvalitet obrazovanja, Obradović je kazao da je reč o "testovima iz zapadnih zemalja koji ovde nisu primenljivi", premda ti testovi "predstavljaju nekakav kriterijum".

"Imamo primer da je po ’Piza’ testu Srbija na 34 mestu kada je reč o znanju matematike, a na matematičkoj olimpijadi ispostavilo se da situacija sasvim drugačija", kazao je Obradović.

On je rekao da kvalitet obrazovanja treba da ocenjuju "oni koji su zaista stručni u toj oblasti".

Obradović je još rekao da je vlada prihvatila predlog Ministarstva da se ova godina proglasi godinom visokog obrazovanja.

"Navršava se 200 godina od kako je Dositej Obradović uveo visoko obrazovanje u Srbiju. Naša ideja je da raznim aktivnostima produžimo obeležavanje tog jubileja do univerzijade 2009 godine. Mi stvarno imamo čime da se podičimo", rekao je Obradović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: