Razgovarali Janković i Zukorlić

Saša Janković razgovarao je sa Muamerom Zukorlićem povodom situacije nastale nakon objavljivanja romana "Dragulj Medine".

Izvor: B92

Petak, 29.08.2008.

17:20

Default images

Janković je rekao da je njegov zadatak da pružanjem dobrih usluga posavetuje i deluje preventivno u cilju zaštite i unapređenja stepena ostvarivanja ljudskih i manjinskih sloboda i prava. On je najavio da će konačan stav povodom nastale situacije izneti nakon razgovora sa još nekim akterima koji bi mogli da doprinesu reševanju ovog slučaja.

Srpski ombudsman Saša Janković je juče u Palati Srbija razgovarao sa vlasnikom izdavačke kuće BeoBuk Aleksandrom Jasićem.

Glavni muftija Mešihata islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić je rekao da je sa zaštitnikom građana razgovarao o dve teme - kršenju verskih sloboda i objavljivanju sporne knjige američke autorke Šeri Džons "Dragulj Medine".

On je podsetio da je Islamskoj zajednici u proteklom periodu učinjeno mnogo nepravdi i precizirao da su za to pre svega "odgovorni Ministarstvo vera i u izvesnoj meri Ministarstvo policije".

Zukorlić je kazao da Mešihat ostaje čvrst u osudi izdavanja kontroverzne knjige, izrazivši zadovoljstvo "izvinjenjem i pokajanjem izdavača".

On je, međutim, zamerio medijima jer, ocenio je, nisu dali odgovarajući prostor izvinjenju izdavača i Mešihatu koji je to izvinjenje prihvatio.

Muftija smatra da je to veoma bitno jer su izbegnute tenzije iz kojih, kako je rekao, uvek može da se izrodi nešto loše.

"Ne može neko da ima neograničena prava, pa i pravo na ugrožavanje prava drugih. Uvažavamo pravo na slobodu izražavanja, ali mi (muslimani) imamo pravo da ne budemo uznemiravani", naveo je Zukorlić koji.

On je rekao da ne spori da se treba držati "slova zakona", ali da to nije dovoljno ukoliko se ne poštuje princip "da drugom ne činimo ono što ne želimo da neko čini nama".

Zukorlić je rekao da će Mešihat uvek reagovati kada proceni da su prava muslimana povređena, ali je dodao da nikada neće biti nasilno.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji osudio je objavljivanje knjige Dragulj Medine ustvrdivši da je reč o "tendencioznom I zlonamernom" činu budući da taj roman "na najgnusniji način skrnavi ličnost i porodicu poslednjeg verovesnika Muhameda".

Mešihat je od izdavača zatražio izvinjenje i pokajanje, kao i da sve povučene knjige dostavi Islamskoj zajednici u Srbiji do određenog roka, što je dan kasnije Mešihat negirao.

Jasić je povukao spornu knjigu iz prodaje, što je u javnosti otvorilo polemiku o ispravnosti stava i zahteva Mešihata.

U polemiku se uključilo i osam nevladinih organizacija koje su zatražile vraćanje "Dragulja Medine" u knjižare jer su, kako je navedeno, čitaoci jedini koji imaju pravo da daju sud o nekom delu.

Beograd je prvi grad na svetu u čijim se knjižarama početkom avgusta pojavio ovaj roman.

Glavni lik romana je Ajša, sedma žena Proroka Muhameda koji je prikazan kao romaneskni junak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: