NIP: Dovoljno novca za sve radove

Ministarka za NIP Verica Kalanović izjavila da ima dovoljno novca da se isplate svi radovi koji će biti završeni ove godine.

Izvor: B92

Petak, 29.08.2008.

16:35

Default images

Ministarka za NIP Verica Kalanović obišla je izgradnju autoputa kod Dimitrovgrada. Ubuduće, Vlada će stimulisati one opštine koje projekte završavaju u roku. I dalje se obavljaju pripremni radovi na obilaznici oko Dimitrovgrada, a puna dinamika radova na svim deonicama autoputa od Proseka do Dimitrovgrada, očekuje se da bude postignuta u proleće sledeće godine.

Eksproprijacija zemljišta još nije započeta.

"Što se tiče eksproprijacije ona jedva da dostiže 1,5 odsto od ukupne investicije. Zemljište ovde nije skupo, neka i skoči cena, opet to nije veliko. Međutim, problem je u imovinsko-pravnim odnosima, kako ćemo da to rešimo", rekao je Milosav Rajković, glavni inženjer Instituta za puteve.

Republička vlada donela je odluku da novac iz NIP-a, predviđen za projekte koji još nisu počeli da se realizuju, preusmeri u one opštine koje brže završavaju posao, izjavila je ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović.

"Oni koji su spremni da izvrše projekat, pomoći ćemo im finansijski da to rade što je moguće brže i više. Oni koji nisu spremni, pomagaćemo im da steknu sva znanja u realizaciji projekata da bi se sutra i oni uključili u brzi razvoj svojih opština", rekla je ona.

U toku je trasiranje puta od sela Cerove, na Staroj planini u pirotskoj opštini, do vrha Jabučko ravnište, gde treba da bude izgrađen veliki turistički kompleks. Izgradnja puta sa druge strane planine, u opštini Knjaževac, počela je pre dve godine.

"Projekti treba da donesu takvu infrastrukturu koja će nam pomoći da realizujemo projekat od nacionalnog značaja, ali da u isto vreme postignemo i adekvatan regionalni razvoj i oživljavanje ovih sela kroz koja će i putna i elektro mreža proći i podići standard zžvota lokalnog stanovništva", kaže Verica Kalanović.

Uprkos negativnom mišljenju republičkog Zavoda za zaštitu prirode o izgradnji turističkog kompleksa na Jabučkom ravništu zbog ugrožavanja retkih biljnih i životinjsih vrsta, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja odlučno je u nameri da realizuje svoj plan.

Jabučko ravnište viđeno je kao najperspektivnija turistička destinacija u Srbiji, čiji će smeštajni kapaciteti biti veći od 6.000 ležajeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: