Nacrt izmena statuta Vojvodine

Radna grupa za promenu statuta Novog Sada usvojila je tekst Nacrta odluke o izmenama i dopunama statuta.

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 29.08.2008.

12:46

Default images

Kako je saopšteno iz kabineta novosadskog gradonačelnika, tekst predloga odluke o izmenama i dopunama statuta Novog Sada je usvojen na današnjoj sednici Gradskog veća i u toku dana biće prosleđen Skupštini grada.

S obzirom na to da je zadatak Radne grupe bio usklađivanje statuta sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, već samom odlukom Skupštine grada kojom je formirana Radna grupa propisano je da se ne organizuje javna rasprava, piše u saopštenju.

Tekst predloga se može videti na Internet prezentaciji grada.

Pajtić: Statut u skladu s Ustavom

Budući statut Vojvodine biće potpuno u skladu sa Ustavom Srbije, tvrdi predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić.

Predsednik izvršnog veća Vojvodine rekao je za RTS da je suština u stvaranju moderne administracije i da se menjaju zastareli termini u nameri da pokrajina bolje funkcioniše.

"U novom statutu Vojvodine naći će se one novine koje je uveo Ustav Srbije u naš pravni sistem, dakle u pitanju su nove nadležnosti u oblasti privrede, saobraćaja i infrastrukture, sve u skladu sa Ustavom Srbije", rekao je Pajtić.

Od radnih verzija do konačne verzije statuta ostalo je mnogo posla, ali u Ustavu Srbije stoji da to koliko će Vojvodina imati autonomije mora prvo da potvrdi Skupština Srbije jer ona daje saglasnost na taj akt.

"Pokrajina nema pravo na zakonodavnu vlast, niti na vrhovne sudove ili policiju", izjavio je za Pajtić.

Ustavni rok za donošenje statuta Vojvodine ističe polovinom oktobra, odnosno 90 dana od momenta kada je konstituisana.

Statut za posebnu državu

Opozicija u Vojvodini, međutim, optužuje vojvođansku vlast da tim statutom od pokrajine pravi zasebnu državu.

Oštru međustranačku polemiku izazvala je radna verzija tog akta koju su objavili neki mediji, a koja predviđa šire nadležnosti pokrajine. Stranke koje čine vladajuću većinu u Vojvodini uveliko obavljaju konsultacije o tekstu novog pokrajinskog statuta.

Opozicione partije kažu da su pojedinosti iz radne verzije novog statuta Vojvodine saznali iz medija i da sve podseća na scenario odvajanja Crne Gore.

"Ako je tačno da Vojvodina treba da ima svoju vladu, da ta vlada ima ministre i da ministri donose uredbe, onda su posledice nesagledive", rekao je Milorad Mirčić iz Srpske radikalne stranke.

"Ako te uredbe budu protivustavne i protivzakonite, neće moći niko da ih sanira, a ako je predviđeno da se osniva investiciona i razvojna banka, onda je to nukleus buduće centralne banke Vojvodine", kaže on.

Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara u svom predlogu statuta insistiraju na još većim nadležnostima za autonomnu pokrajinu.

"Definisano je da Vojvodina ima pokrajinsku vladu, a ne izvršno veće, kao do sad i da Vojvodina ima predsednika", rekla je Maja Sedlarević, potpredsednica Skupštine Vojvodine.

"Ono što je bitno naglasiti je da vladajući Ustav nije dobar po pitanju Vojvodine i insistiraćemo da dobije izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, ali i izvorne prihode", kaže ona. A poslanik Demokratske stranke Srbije Željko Tomić postavio je pitanje predstavnicima Socijalističke partije Srbije "zašto SPS ćuti o sadržini Statuta Vojvodine i da li je to deo koalicionog sporazuma SPS-a i Demokratske stranke".

"Ako zbog koalicije sa Demokratskom strankom SPS prećutkuje temu Kosova, da li sada SPS zbog koalicije sa Čedom Jovanovićem i Nenadom Čankom prećutkuje sadržinu Statuta Vojvodine?", navedeno je u Tomićevom saopštenju, koje je prenela informativna služba DSS-a.

On je izjavio da je "jedan od motiva Bojana Pajtića da predloži ovakakav Statut Vojvodine njegova uvređenost što ga Boris Tadić nije imenovao za republičkog premijera" i podsetio da odnosi Pajtića i Tadića nisu razlog da SPS ne saopšti svoje mišljenje o vlasti u Vojvodini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: