Ponoš: Zaoštravanje loše za Srbiju

Ništa što zaoštrava odnose Rusije i SAD i što liči na Hladni rat nije dobro za male zemlje poput Srbije, kaže Zdravko Ponoš.

Izvor: B92

Petak, 29.08.2008.

10:42

Default images

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je, posle susreta sa načelnikom Generalštaba Armije Makedonije Miroslavom Stojanovskim, rekao da iz slučaja Južne Osetije i Srbija i Makedonija treba da izvuku pouke i da budu oprezne da sukobi na ovim prostorima ne eskaliraju. Ponoš je takođe rekao da žali zbog žrtava u Južnoj Osetiji.

"Nije vreme da se Srbija raduje i da likuje, pošto se pokazalo da je bila u pravu kada je upozoravala da će priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova dovesti do ozbiljnog narušavanja principa bezbednosti i stabilnosti ustanovljenih zavšnim aktom iz Helsinkija", rekao je Ponoš.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije kaže da dve zemlje treba da se fokusiraju na regionalne probleme i saradnju. "To je najbolji lek za ozbiljne konfliktne situacije. Treba da izvučemo pouke i da nađemo način da ne ugrozimo bezbednost zbog loše političke procene", izjavio je Ponoš.

Načelnik Generalštaba Armije Makedonije Miroslav Stojanovski složio se da se treba fokusirati na regionalnu saradnju na Balkanu. "To je najbolji lek za ozbiljne konfliktne situacije. Treba da izvučemo pouke i da nađemo način da ne ugrozimo bezbednost zbog loše političke procene", rekao je on.

On je ocenio da su sve zemlje suočene i sa lokalnim i globalnim bezbednosnim izazovima.

Dragišić: Stradaju male zemlje

Vojni analitičar Zoran Dragišić za B92 kaže da se velike sile uvek ponašaju na isti način i da u takvim sukobima najviše stradaju male zemlje.

On objašnjava da je najbolje da se Srbija kloni velike politike, ali kaže da je nemoguće da se opet ponovi istorija Hladnog rata i Titovih nesvrstanih zemalja.

"Čujem da mnogi ljudi u Srbiji vuku neke paralele sa Hladnim ratom i da se pokušava definisati neka politika kao što je Tito vodio 60-ih i 70-ih godina. Jasno je da se istorija nikada ne ponavlja i da takav splet međunarodnih okolnosti se naravno neće ponoviti", kaže on.

"Iz sukoba između Rusije i Amerike oko Gruzije mislim da Srbija u ovom trenutku ne može ništa da profitira i da prosto ne treba se tome radovati niti sad treba mnogo likovati zbog toga što smo mi bili u pravu", kaže on.

Dragišić takođe ističe da Srbija svoje interese treba da ostvari na tih, diplomatski i nenametljiv način. Bilo kakav sukob sa velikim silama bi mogao samo da nam šteti.

Pravi primer za to je Gruzija - ostvarila su se upozorenja srpskih političara da će kosovski slučaj probuditi i druga krizna područja. Međutim, kako Dragišić kaže, Srbija nema ama baš ništa od toga što je bila u pravu.

"Unaprediti saradnju dve vojske"

Načelnici generalštaba vojski Srbije i Makedonije složili su se da je vojna saradnja dve zemlje uspešna. Miroslav Stojanovski izjavio je da je bezbednosna situacija u Makedoniji dobra i da nema indicija da bi mogla biti pogoršana.

Ponoš je rekao da postoji interes obe strane za unapređenje vojne saradnje i da se nada da u budućnosti neće biti političkih prepreka toj saradnji.

Srbija je, kazao je Ponoš, zainteresovana za 13-godišnja iskustva makedonske vojske u programu NATO-a Partnerstvo za mir, a spremna je da ponudi svoja znanja i iskustva u obuci vojnih kadrova na Vojnoj akademiji, Vojnomedicinskoj akademiji i Centru za usavršavanje kadrova ABHO u Kruševcu.

Ponoš je rekao da smatra da treba da se unapređuje saradnja u oblasti obuke, uključujući i zajedničke vežbe kroz koje se jača poverenje.

Stojanovski i Ponoš složili su se da je neophodno razmeniti iskustva o učešću u mirovnim misijama UN, kao i da je potrebno da vojske zajednički deluju na uklanjanju posledica eventualnih prirodnih katastrofa.

Ponoš je najavio konferenciju načelnika generalštabova balkanskih zemalja, u Beogradu, 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: