Završeno suđenje Milutinoviću

Završeno je suđenje bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću pred Haškim tribunalom.

Izvor: Beta

Sreda, 27.08.2008.

18:02

Default images

Predsedavajući sudija Ijan Bonomi najavio je presudu "što je pre moguće". Sa Milutinovićem su za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvoj polovini 1999. godine, optuženi tadašnji potpredsednik Savezne vlade Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Tokom današnjeg zasedanja, tužilac Tom Hanis i branioci šestorice optuženih razmenili su dodatne argumente posle opširnih završnih reči koje su dali prošle i ove nedelje.

"Sudsko veće će se sada povući i odmah početi da veća. Presudu ćemo doneti i saopštiti što je pre moguće. Datum izricanja presude biće saopšten naknadno", rekao je na kraju procesa sudija Bonomi.

U završnoj reči zastupnici optužbe su tvrdili da su dokazali krivicu svih optuženih i zatražili da oni budu osuđeni na kazne između 20 godina i doživotnog zatvora.

Prema tvrdnjama tužilaca, dokazi su pokazali da su Milutinović i saoptuženi bili učesnici u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu" čiji je cilj bila "promena etničke ravnoteže na Kosovu" progonom Albanaca radi zadržavanja "trajne srpske kontrole nad pokrajinom".

Nasuprot tome, branioci su tokom svojih završnih izlaganja tvrdili da nema dokaza za krivicu optuženih i da ih stoga sudsko veće mora osloboditi.

Prema odbrani, za vreme suđenja je dokazano da nije postojao ni "zajednički zločinački poduvhat", ni plan za proterivanje Albanaca, te da optuženi nisu mogli ni biti svesni učesnici u njegovom sprovođenju.

Suđenje Milutinoviću i saoptuženima počelo je 10. jula 2006. godine. Tokom dokaznog postupka, tužioci su izveli 112, a odbrana 120 svedoka.

Optuženi Šainović i Ojdanić su u pritvoru Tribunala od proleća 2002. godine, a Milutinović od januara 2003. kada su se dobrovoljno predali. Generali Pavković, Lazarević i Lukić dobrovoljno su se predali sudu 2005. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: