UPS osudila najavu ukidanja Odbora

Unija poslodavaca Srbije osudila je najavu ukidanja Odbora za sprečavanje sukoba interesa.

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2008.

14:59

Default images

Unija smatra da se time "praktično onemogućava i poslednji kontrolor javnih finansija". Poslodavci Srbije zahtevaju da se njihov stručni predstavnik primi u stalni sastav državne revizorske institucije, kao i da se svaki naredni budžet pre usvajanja da na uvid svim članovima Socijalno-ekonomskog saveta.

Poslodavci Srbije pune gotovo 85 odsto republičkog budžeta, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da su ukupna bruto izdvajanja kroz poreze i doprinose na plate u Srbiji najveća u Evropi i čine preko 68 odsto ukupne bruto plate zaposlenog.

"Poslodavcima Srbije se ne sviđa što i pored najvećih poreza i doprinosa u Evropi mi ne znamo gde se naše pare troše. Ni Turci nisu uzimali gotovo 70 odsto poreza kada su vladali Srbijom. Da bar građani imaju koristi od toga, nego nemaju", rekao je predsednik Unije poslodavaca Stevan Avramović.

Unija je zatražila veću kontrolu i uvid u raspodelu budžetskih sredstava.

Naglasila je da pored značajnog napretka sektora malih i srednjih preduzeća, na koji se obrušio sav teret kupovine socijalnog mira, sve prethodne vlade su u njega najmanje uložile u odnosu na ostale krupne budžetske korisnike.

"Znamo da je u poslednjih osam godina u Srbiju ušlo preko 40 milijardi dolara i da je najveći deo tog novca otišao u javnu potrošnju i kupovinu socijalnog mira. Da je tih 40 milijardi podeljeno preduzećima, ona bi do danas napravila 200 milijardi", dodao je Avramović.

"Ministri pričaju o Evropi, a tako nešto nedopustivo je u bilo kojoj evropskoj zemlji. Tamo se zna za šta je utrošen svaki evro", rekao je on.

Poslodavci Srbije izjavili su da su spremni za saradnju sa vladom i očekuju da će ona, za razliku od prethodnih, u centar pažnje napokon staviti privredu i pokušati da za vreme svog mandata ekonomski preporodi Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: