Izgoreo mesdžid

Izgoreo je mesdžid (verska prostorija) u selu Goševu, u novopazarskoj opštini.

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2008.

13:44

Default images

Dok policija istražuje ovaj slučaj, predstavnici Islamske zajednice Srbije i Mešihata islamske zajednice u Srbiji međusobno se optužuju za navodno podmetanje požara, ali i za fizički obračun do kojeg je došlo posle izbijanja požara. U Mešihatu, na čijem je čelu Muamer Zukorlić, optužuju reis-ul-ulemu Adema Zilkića i njegove saradnike za napad i najavljuju krivične prijave, ali Zilkić za B92 to demantuje.

Islamska zajednica u Srbiji, na čijem čelu je Muamer Zukorlić, saopštila je da su vernici u Donjem Goševu u sastavu džemata Jošanica, koji vodi imam Ifet Aličković.

“Kada je Ifet Aličković obišao izgoreli verski objekat, na licu mesta je zatekao Adema Zilkića sa osobama koje su poznate javnosti kao učesnici svih incidentnih situacija u poslednjih deset meseci, posebno onih ispred Altun-alem džamije i prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju medrese u Tutinu”, saopštio je portparol islamske zajednice Sead Šaćirović. On je saopštio da su imama Ifeta Aličkovića napali ljudi iz pratnje Adema Zilkića, a da su tom prilikom ista lica napala i novinara Glasa islama Rafika Sadikovića.

“Ovi događaji su još jedna potvrda da paraverska tvorevina ne odustaje od izazivanja incidenata. Od nadležnih organa očekujemo sprovođenje istrage u cilju utvrđivanja uzroka požara kao i zaštitu službenika, imovine i pripadnika Islamske zajednice u Srbiji”, saopštio je Šaćirović.

Reis-ul-ulema Adem Zilkić za B92 demantuje optužbe.

"Njih niko nije napao, odgovorno tvrdim. Vernici su ih zamolili da se udalje, da su nepoželjni, da su navodno oni zapalili taj objekat, što ja ne tvrdim, to će policija da istražiti, ali takav je bio izgovor - vi ste podmetnuli požar i oni su nepovređeni otišli", rekao je Zilkić.

Predsednik Mešihata Islamske zajednice Srbije Hasib Suljević negirao je danas da su predstavnici te zajednice napali predstavnike suprotstavljene struje u Islamskoj zajednici kod izgorelog verskog objekta u selu Donje Goševo.

Suljević je agencij rekao da je bilo "verbalnog" sukoba dela okupljenih vernika i predstavnika Islamske zajednice u Srbiji na čijem je čelu muftija Muamer Zukorlić, ali ne i "bilo kakvog, pogotovo fizičkog sukoba imama dve islamske zajednice".

Prema njegovim rečima, svedoci događaja bili su predstavnici istražnih organa i policije koji su obavljali uviđaj kod izgorelog verskog objekta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: