"Kosovo nije Osetija i Abhazija"

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju kaže da Kosovo ne može da posluži kao primer za Rusiju da prizna Južnu Osetiju i Abhaziju.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.08.2008.

05:48

Default images

"Mi smo uvek isticali i ističemo da Kosovo poseduje posebne karakteristike. To je sui generis pitanje i ono ne može biti korišćeno kao presedan za ostale konfliktne zone, područja i regione", rekao je Sejdiju. On nije direktno komentarisao rusko priznanje Južne Osetije i Abhazije, ali je rekao da se "Kosovo po ovom pitanju nalazi na strani velikih svetskih sila".

Sejdiju je odbacio mogućnost negativnih implikacija ruskog priznanja Osetije i Južne Abhazije na proces međunarodnog priznanja kosovske nezavisnosti. "Verujem da će se nastaviti sa ovim tempom priznanja. Verujem da će doći do novih priznanja", rekao je Sejdiju.

A predsednik južnog dela opštine Kosovska Mitrovica i bivši premijer Kosova Bajram Redžepi ocenio je da bi odluka Rusije o priznavanju nezavisnosti Osetije i Abhazije mogla da otvoriti vrata širem priznavanju Kosova.

On je kazao da se odluka Rusije u vezi Južne Osetije i Abhazije na Kosovu ignoriše i ponovio tvrdnju da je Kosovo "jedinstven slučaj".

"To se ne može porediti. Ali iz pragmatičkih razloga nama nije nepovoljno što je Rusija priznala Južnu Osetiju i Abhaziju", rekao je Redžepi bečkom dnevniku "Standard".

Kosovo se, prema njegovim rečima, nada da će posle ove odluke Moskve, zemlje koje su po pitanju Kosova bile uzdržane zbog stava Rusije, kao na primer Katar i Kuvajt, priznati nezavisnost Kosova.

Podsetimo, juče je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo da zvanični Beograd poštuje međunarodno pravo i principijelno se zalaže za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država, na prvom mestu Republike Srbije.

Ministarstvo sa zabrinutošću prati razvoj događaja na Kavkazu. Zvaničnici Srbije su kontinuirano upozoravali da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, kao i priznavanje tog nelegalnog akta, može imati karakter presedana i destabilizovati druge regione u svetu, navodi se u saopštenju.

Konuzin: Rusija ne menja stav prema Kosovu

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin ocenio je sinoć da rusko priznanje nezavisnosti otcepljenih gruzijskih autonomija Južne Osetije i Abhazije neće oslabiti pozicije Srbije u odbrani Kosova, istakavši da će Moskva i dalje čvrsto podržavati stavove Beograda. "Što se tiče Kosova, smatram da se tu ništa nije promenilo. Ta teritorija je u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN teritorija Srbije i nedopustivo je njeno nasilno odvajanje od ostalog dela zemlje. Rusija će, kao i do sada, čvrsto podržavati stavove Srbije u slučaju Kosova i Metohije", rekao je ruski ambasador.

Ambasador Konuzin je preneo stav Moskve da potencijal rešavanja pitanja Kosova i Metohije političkim sredstvima nije bio iskorišćen do kraja i da je Kosovo "praktično bilo gurnuto prema nezavisnosti i to dok su se još vodili pregovori" o njegovom budućem statusu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: