Brodovi Rusije i SAD u Crnom moru

Grupa ruskih borbenih brodova uplovila je u vode Abhazije, dok je brod SAD sa humanitarnom pomoći stigao u Gruziju.

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2008.

01:08

Default images

Grupa borbenih brodova ruske Crnomorske flote, predvođena strateškom raketnom krstaricom "Moskva", uplovila je danas u teritorijalne vode Abhazije, javili su ruski mediji. Oni, istovremeno, javljaju da je u gruzijsku luku Batumi uplovio brod obalske straže SAD "Dalas" sa humanitarnom pomoći, iako je taj brod očekivan severnije, u luci Poti, kod granice sa Abhazijom.

Kako je izjavio komandant baze u ruskoj crnomorskoj luci Novorosijsk Sergej Menjajlo, ruski brodovi ispunjavaju zadatak podrške mira i stabilnosti u Abhaziji i njenim teritorijalnim vodama.

"Mi kontrolišemo teritorijalne vode Abhazije i vodna prostranstva koji su uz njih", rekao je viceadmiral, dodavši da je zadatak brodova da se "ne dopusti prevoz oružja", kao i "humanitarna misija".

U luci u glavnom gradu Abhazije, Suhumiju, rusku flotu dočekali su abhaski predsednik Sergej Bagapš i stanovnici Suhumija aplauzima, cvećem, voćem i tradicionalnim abhaskim kolačima.

Bagapš i Menjajlo su ispili vino iz roga, po abhaskoj tradiciji. "Za veliku Rusiju!", rekao je Bagapš pozdravljajući ruske mornare.

Krstarica "Moskva" isplovila je u ponedeljak iz baze Crnomorske flote u krimskoj luci Sevastopolj, a zamenik načelnika generalštaba Oružanih snaga Rusije Anatolij Nogovicin je rekao da će se ona do kraja jučerašnjeg dana vratiti u luku.

Prema njegovim rečima, "Moskva", koja se sa abhaskog priobalja posle eskalacije sukoba u Južnoj Osetiji i Abhaziji vratila 23. avgusta u bazu, prekjuče je "planski isplovila na poligon borbene pripreme" na istočni deo Crnog mora radi "provere sistema veza" i "radiotehničke opreme".

Brod SAD dostavio humanitarnu pomoć

USS Mekfol donosi pomoæ u Batumi (arhiva)
Brod SAD sa humanitarnom pomoći, koji je trebalo da uplovi u gruzijsku luku Poti, na granici sa Abhazijom, promenio je danas pravac i krenuo južno od zone konflikta.

SAD su promenile plan, rekao je portparol američke ambasade Stiven Gis. Ratni brod "Dalas" otišao je u gruzijsku luku Batumi, koja se nalazi južno od zone konflikta između Rusije i Gruzije. Gis je rekao da nema informacija zašto je plan promenjen.

U luci je organizovan svečan doček, intonirane su američka i gruzijska himna, a deca u gruzijskim narodnim nošnjama su američkim oficirima uručila cveće. Brod je u Batumi dopremio, između ostalog, hranu, sapune, četkice za zube i deterdžent.

Gruzijski zvaničnici navode da su Rusi uništili veći deo infrastrukture luke, radar, brodove obalske straže i drugu opremu u Potiju.

Takođe, ruske snage su uspostavile kontrolne punktove na severnom delu pristupa gradu. Dva kontrolna punkta nalaze se blizu Potija, jedne od najznačajnijih gruzijskih luka na Crnom moru.

Do Batumija je 24. avgusta uplovio i američki razarač "Mekfol", a treći američki brod koji se očekuje, "Maunt vitni", napustio je italijansku luku Gaeta i spreman je za put u Crno more.

Igra brodovima

Prisustvo američkih brodova moglo bi da provocira Rusiju čije trupe patroliraju Potijem posle rata s Gruzijom. Ruske trupe su i dalje tamo iako je bilo predviđeno da se povuku s teritorije Gruzije prema mirovnom sporazumu postignutom uz posredovanje Francuske.

Iako je Zapad ocenio da je rusko vojno prisustvo u Potiju jasno remećenje sporazuma o prekidu vatre, visoki ruski vojni zvaničnik smatra da nije dozvoljeno korišćenje ratnih vojnih brodova za dopremanje humanitarne pomoći.

Američka vojska je poslala razarač USS "Mekfol" u Batumi da dostavi 34 tone humanitarne pomoći u nedelju. Taj brod je napustio Batumi u utorak, a komandant Skot Miler, portparol američke šeste flote u Napulju, rekao je da će brod ostati u crnomorskoj oblasti.

Veći deo ruskih snaga povukao se sa gruzijske teritorije nakon izbijanja sukoba 7. avgusta u Južnoj Osetiji; međutim, kako se procenjuje, ruska vojska se i dalje nalazi na kontrolnim punktovima za koje ruske snage tvrde da predstavljaju "zone bezbednosti". Prema sporazumu o statusu crnomorskih moreuza, NATO nema pravo da beskonačno jača svoju mornaričku grupu u Crnom moru, izjavio je zamenik načelnika generalštaba Rusije Anatolij Nogovicin, dodajući da ruska crnomorska flota prati jačanja mornarice Alijanse u toj oblasti.

Prema njegovim rečima, maksimalna tonaža za necrnomorske zemlje je 45.000 tona, a NATO, koji u severoistočnom sektoru mora već ima 10 brodova, blizak je toj granici i "više ne može jačati" svoju grupu ratnih brodova.

Nogovicin se pozvao na Konvenciju sa konferencije o režimu crnomorskih moreuza u Montreu, u Švajcarskoj iz 1936. godine, u kojoj je rečeno da se režim ustanovljava radi osiguranja plovidbe "u okviru bezbednosti u Crnom moru priobalnih država", a prolaz komercijalnih brodova je slobodan.

Maksimalan rok boravka brodova određen je na tri nedelje, a kontrolu ispunjavanja obavlja Turska.

Ističući da je sa pojavom brodova NATO-a u Crnom moru "postalo tesno" i da je situacija "netipična", Nogovicin je na brifingu u Moskvi rekao da Rusija ne namerava da jača grupu svojih vojnih mornaričkih snaga jer "takvi potezi ne dovode do rešenja problema".

Za namere Ukrajine da jednostrano promeni režim uplovljavanja i isplovljavanja brodova ruske crnomorske flote, ruski general je rekao da će se generalštab pridržavati odredbi bilateralnog sporazuma kojim je Flota posle raspada SSSR-a stacionirana u luci Sevastopolj do 2017. godine.

Na osnovu ukaza predsednika Viktora Juščenka, ukrajinska vlada usvojila je uredbu koja određuje poseban režim prelaska ukrajinske granice vojnicima, ratnim brodovima i avionima Crnomorske flote na Krimu, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Jurij Jehanurov.

Nogovicin je rekao da zadaci ruskog mirotvorstva u Južnoj Osetiji i Abhaziji, posle jučerašnje priznanja njhove nezavisnosti u Moskvi, ne treba da pretrpe izmene i da "šest principa" plana Medvedev-Sarkozi "ostaju na snazi".

Šta prevoze američki brodovi

Brod obalske straže SAD Dalas ispolovio je iz zaliva na grèkom ostrvu Krit sa humanitarnom pomoæi za Gruziju (FoNet)
Neimenovani izvor iz ruske vojne diplomatije ranije je agenciji RIA Novosti rekao da brodovi kao što su "Mekfol" i "Dalas" nikada nisu bili transportna sredstva za dopremanje humanitarne pomoći.

"Teško je reći da li je na brodu Mekfol humanitarna pomoć, ali zato krilate rakete tipa tomahavk - koje mogu da se opreme nuklearnim bojevim glavama - jesu sigurno", rekao je sagovornik ruske agencije, dodavši da je u pitanju "udarna grupa mornarice NATO koja deluje pod dobronamernim izgovorom pružanja humanitarne pomoći ili učešća u vežbama".

Ruski predsednik optužio je SAD da šalju oružje Gruziji na brodovima ratne mornarice koji stižu u luke na Crnom moru. "Ono što američki brodovi nazivaju humanitarnim tovarom, pošto tvrde da to dovoze, zapravo je oružje", rekao je Dmitrij Medvedev u intervjuu za BBC.

Na pitanje da li će Rusija izvršiti blokadu brodova, Medvedev je odgovorio da blokade nema i da svaki brod može da uđe u luku Poti na Crnom moru, preneo je Rojters.

Istovremeno, ruski lider je za američki CNN izjavio da će Rusija zaštititi Abhaziju i Južnu Osetiju od mogućih napada, ali neće intervenisati u drugim konfliktima u bivšem Sovjetskom Savezu. "Na osnovu dekreta koji sam potpisao, naša zemlja će prirodno pomoći da se osigura bezbednost ovih dveju država i ukoliko budu napadnute, mi ćemo im ponuditi odgovarajuću pomoć", rekao je Medvedev.

"Što se tiče učešća u drugim konfliktima, mi se, naravno, nećemo mešati", kazao je on. Medvedev je rekao da je "apsolutno jasno da Rusija mora da obezbedi svoje interese duž čitave svoje granice".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: