Kosorova osudila incident s pločom

Hrvatska vicepremijerka Jadranka Kosor osudila je postavljanje spomen-ploče ustaškom komandantu Juri Francetiću u Slunju.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2008.

17:13

Default images

Ona je rekla da je "stav hrvatske vlade jasan - veličanje ustaštva apsolutno je neprihvatljivo i šteti ugledu Hrvatske". Na pitanje novinara da li smatra da je kažnjivo postavljanje spomen-ploče Francetiću, Kosorova je, tokom posete Slunju, kod Karlovca, odgovorila da u Krivičnom zakoniku postoji kvalifikacija za krivična dela koja štete ugledu Hrvatske, a da veličanje ustaštva sigurno šteti.

Kosorova je prva hrvatska zvaničnica koja je osudila taj incident.

Karlovačka policijska uprava saopštila je da nema elemenata za krivičnu prijavu protiv hrvatskog emigranta iz SAD Josipa Bašana, koji je priznao da je prošle sedmice organizovao postavljanje spomen-ploče.

I gradske vlasti Slunja, s gradonačelnik Ivanom Bogovićem na čelu, najavile su da nemaju nameru da pokreću krivičnu prijavu protiv Bašana.

Kao razlog za izostanak reakcija navedeno je i da na samoj spomen-ploči nema ustaških oznaka.

Do sada su postupke Bašana, ali i policije, osudili brojni mediji, kao i neke nevladine organizacija, između ostalog jevrejska organizacija "Margelov institut", koja ističe da takvi ekscesi, između ostalog, štete Hrvatskoj i narušavaju dignitet njenog ustava.

Francetić je svoju prvu spomen-ploču dobio početkom jula 2000, a naređenje za njeno uklanjanje stiglo je tek u leto 2004. godine, od vlade Ive Sanadera, uz obrazloženje da je veličanje ustaškog komandanta protivustavno i na štetu ugledu Hrvatske.

Nova spomen-ploča postavljena je u novembru te godine, ali je bila brzo uklonjena, kao i poslednja, postavljena prošle sedmice.

Francetić je krajem 1942. prinudno sleteo avionom u rejon Slunja, gde je pao u ruke seljana kojima je Crna legija, pod njegovom komandom, pobila članove porodice i rođake.

Francetića su preuzeli partizani i pokušali da ga spasu za razmenu, ali im je umro na operacionom stolu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: