Abhazija Rusiji: Priznajte nas

Predsednik Abhazije Sergej Bagapš pozvao je rukovodstvo Rusije da prizna tu otcepljenu gruzijsku autonomnu republiku.

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2008.

17:33

Default images

On traži od Rusije da prizna Abhaziju kao suverenu i nezavisnu državu i uspostavi sa njom diplomatske odnose, javila je agencija Itar-tas iz Suhumija.

U obraćanju ruskom predsedniku i parlamentu, koje je podržala i skupština nepriznate republike, navedeno je da u slučaju uspostavljanja diplomatskih odnosa može da bude zaključen sporazum o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći.

U njega bi mogla da bude uključena odredba o stacioniranju u Abahziji oružanih snaga Rusije radi podrške miru i sa ciljem nedopuštanja "upada drugih snaga".

Skupština nepriznate republike usvojila je obraćanje svim parlamentima i narodima sveta da priznaju nezavisnost Abhazije, naveo je Itar-tas.

Ranije je ministar inostranih poslova Sergej Šamba izjavio da bi rusko priznanje nezavisnosti Abhazije i otcepljene gruzijske autonomne oblasti Južne Osetije bio "najefikasniji odgovor na sve izazove i promenljivu situaciju u regionu i svetu".

Agencija Itar-tas prenela je izjavu zamenika predsednika odbora Ruske dume za pitanja Zajednice nezavisnih država i veze sa dijasporom Konstantina Zatulina da će se sledeće nedelje deputati donjeg doma parlamenta, koji su trenutno na godišnjem odmoru, sastati u Moskvi da razmotre situaciju nastalu posle agresije Gruzije na Južnu Osetiju.

"Naš odbor će, bezuslovno, razmotriti obraćanje Abhaizje", rekao je on, podsetivši da je 21. marta Duma usvojila deklaraciju u kojoj je "bilo jasno rečeno da, u slučaju da Gruzija primeni silu protiv Abhazije i Južne Osetije, dom ostavlja za sebe mogućnost da preporuči priznanje nezavisnosti tih republika".

Prema njegovim rečima, napad na Južnu Osetiju poništio je "svaki dalji smisao priznanja teritorijalne celovitosti Gruzije u granicama bivšeg SSSR-a".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: