Poplave u Africi

Sezonske poplave u zapadnoj Africi povećavaju rizik od smrtonosnih bolesti, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija.

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.08.2008.

17:15

Default images

Zbog tih poplava domove je napustilo 200.000 ljudi, a kolera se već pojavila u tom regionu. Otkad su poplave otpočele, prošlog meseca, jedna žrtva kolere zabeležena je u Beninu, a u toj zemlji dijagnostifikovan je još 191 slučaj te bolesti, navodi Pol Garvud, portparol SZO.

U Gvineji Bisao kolera je izbila još u maju, pre poplava.

Od nje se u toj zemlji razbolelo 2.018 ljudi, među kojima je zabeležen i jedan smrtni slučaj.

Kolera se uglavnom prenosi zaraženom vodom i hranom, a počinje akutnom vodenastom dijarejom, koja u najtežim slučajevima u roku od nekoliko sati može da dovede do smrti zbog dehidracije i otkazivanja bubrega.

Za šest zapadnoafričkih zemalja - Benin, Burkinu Faso, Mali, Mauritaniju, Niger i Togo - nužna je hitna pomoć, jer su poplave izazvale velike štete i masovno napuštanje domova, upozorava SZO.

Samo u Beninu domove je napustilo 150.000 ljudi, što povećava zdravstvene probleme u regionu, jer raste rizik širenja zaraznih bolesti, napominje Garvud.

Malarija je najrasprostranjenija bolest i uzročnik smrti u zapadnoafričkim zemljama, ali i meningitis, kolera i žuta groznica svake godine odnose mnoge živote.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: