Prijaviti svu imovinu

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je da će predložiti izmene propisa u oblasti rešavanja sukoba interesa nakon "slučaja Bubalo".

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 20.08.2008.

13:21

Default images

Nakon što je B92 objavio da bivši ministar Predrag Bubalo još koristi službeni stan, iako porodica Bubalo ima u Beogradu najmanje jedan stan u vlasništvu, oglasio se ministar ekonomije. Dinkić je rekao da će već sutra na sednici Vlade predložiti izmenu Zakona o prijavljivanju imovine državnih funkcionera da bi se u budućnosti izbegao "slučaj Bubalo".

Tim izmenama bi, kako je naveo Dinkić, funkcioneri bili obavezni da javnosti prijave i imovinu koju su dobili na korišćenje od države.

"Funkcioneri bi bili dužni da javnosti prijave, ne samo ličnu imovinu, već i imovinu koju su dobili na korišćenje od države i lokalnih samouprava, a lažne prijave bi se kažnjavale zatvorom i zabranom bavljenja politikom", naveo je ministar.

"Evo, ja sam iznenađen da postoji toliki stanovi koje neko koristi. Znao sam da postoje neki stanovi, ali nisam znao da je to u tolikoj meri", rekao je on.

"Mislim da je daleko bolje da javnost od samog početka zna ko šta poseduje, bilo u vlasništvu, bilo što je dobio na korišćenje od države, kako bi se vršio i odgovarajući pritisak na ove ljude. I na taj način čemo imati transparentnost", rekao je on.

"A onaj ko da lažne podatke, da se zakonom predvidi odgovarajuća kazna zatvora i zabrana bavljenja politikom. To je nešto što je elementarno i na taj način ćemo kroz niz tračeva doći do istine", kaže on.

Kako je juče preneo B92, bivši ministar Predrag Bubalo je zloupotrebio položaj i koristio službeni stan iako njegova porodica poseduje najmanje jedan stan u Beogradu.

Imovina Bubala tajna

U Republičkom odboru za rešavanje o sukobu interesa kažu da je Bubalo uredno prijavio svoju imovinu, ali da ne mogu da otkrivaju podatke jer su oni službena tajna.

Predsednik Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa Slobodan Beljanski kaže za B92 da će Odbor ili po prijavi ili po službenoj dužnosti, ako iz medija ili na neki drugi način prikupi dovoljno podataka, razmatrati da li je Bubalo, koristeći službeni stan iako poseduje vlastiti, zloupotrebio službeni položaj.
Predrag Bubalo (FoNet, arhiva)
U Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije navode da Vlada ima na raspolaganju svega 26 službenih stanova. U jednom od njih još je bivši ministar Predrag Bubalo.

Predsednica Vladinog Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać kaže da državni funkcioneri manipulišu državnim stanovima zato što nema jasnih pravila i nema institucija koje će da kontrolišu da li se ta pravila primenjuju.

"To znamo, naravno, iz mnogo primera, ali najjasniji je možda po tome što se, u stvari, kao tajni podatak krije čak i podatak koliko država ima službenih stanova, na koji način se sa njima raspolaže", kaže ona.

"Sećate se one afere oko stanova koje je podelio SPS i JUL? I to je zataškano. Naravno, posle 2000. godine ništa se tu nije promenilo", kaže ona.

Raštimovana pravila igre

"To što neko nije ispraznio stan na vreme, to je čista malenkost, ali to pokazuje kol’ko su sva pravila igre potpuno raštimovana, kol’ko svako može kabadahijski da se ponaša koliko god hoće dok je na vlasti, i niko mu ništa ne može", smatra ekonomista Miroslav Prokopijević.

On smatra i da princip da nestranačke ličnosti budu na čelnim funkcijama javnih preduzeća, kako je to dogovoreno u Beogradu, neće ništa promeniti.

Gostujući u Prelistavanju Radija B92 Prokopijević, direktor Centra za tržišna istraživanja, rekao je da to što stranka pronađe nestranačke ličnosti i sa njima napravi dogovor, neće promeniti ništa u odnosu na prethodni period. Za izbor čelnih ljudi potreban je konkurs.

"Dakle, to je konkurs u čijem žiriju sede stručnjaci koji biraju stručnjaka koji će da vodi to. Stranka je samo tu da kontroliše da neke stvari ne krenu naopako, i onda, naravno, traži promenu", kaže on.

"To je kako bi stvari trebalo da izgledaju. Ovo kako su sad napravljene je nastavak prethodne politike, samo uz izgovor", smatra Prokopijević.

Ombudsman o službenim kolima

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je da se službeni automobili u vlasništvu države dodeljuju na korišćenje bez jasnog pravnog osnova i pisanih kriterijuma, čime se krše principi dobre uprave i otvaraju mogućnosti za zloupotrebe i neracionalno korišćenje državne imovine na štetu građana.

U saopštenju se navodi da je Janković do takvog zaključka došao posle kontrole pravilnosti rada Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, koju je vodio od aprila 2008. godine, o čemu je obavestio Vladu i predložio joj da u najkraćem roku donese propis kojim će biti utvrđeni kriterijumi za korišćenje državnih automobila.

Istovremeno, zaštitnik je Vladu, koja imenuje rukovodstvo Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, obavestio da odgovorni u tom državnom organu od 2. aprila 2008. nisu ombudsmanu dostavili podatke o službenim automobilima kojima Uprava raspolaže, funkcionerima i državnim službenicima koji ih koriste i kriterijumima za dodelu vozila.

Time su prekršili Zakon o zaštitniku građana, koji organe uprave i zaposlene u njima obavezuje da ombudsmanu, u roku koji on odredi, pruže sve podatke od značaja za postupak koji vodi, odnosno koji su potrebni za ostvarenje cilja njegovog preventivnog delovanja, i to bez obzira na stepen tajnosti tih podataka, istaknuto je u saopštenju.

Janković je upozorio da je transparentno i odgovorno postupanje po propisima, u kome nema mesta za samovolju, jedan od osnovnih elemenata dobre uprave, za koju građani plaćaju i koju s pravom očekuju, pa i u stvarima koje se tiču raspolaganja državnom imovinom.

U saopštenju se podseća da se, prema Ustavu Srbije i Zakonu o zaštitniku građana, republički ombudsman stara o zaštiti i unapređenju ljudskih i manjinskih sloboda i prava, ali i kontroliše zakonitost i pravilnost rada organa državne uprave, Republičkog javnog pravobranilaštva i drugih organa i organizacija, preduzeća i ustanova kojima su poverena javna ovlašćenja.

Od kontrole ombudsmana Ustavom su izuzeti samo Narodna skupština, predsednik Republike, Vlada, Ustavni sud, sudovi i tužilaštva, ali je Vlada dužna da razmatra inicijative koje joj zaštitnik građana podnese.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: