"Najteže poplave u protekla 2 veka"

Ukrajina i Moldavija pogođene su "najtežim poplavama u protekla dva veka", saopštila je Međunarodna federacija Crvenog krsta.

Izvor: Beta

Četvrtak, 07.08.2008.

17:20

Default images

U poplavama koje su krajem jula pogodile centralnu i istočnu Evropu, poginule su 42 osobe, a oko 40.000 osoba je u Ukrajini, Moldaviji i Rumuniji evakuisano, navela je Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih pitanja.

Međunarodna federacija Crvenog krsta je ove nedelje apelovala da se hitno izdvoji 756.000 evra kako bi se u narednim mesecima obezbedila pomoć u hrani, lekovima i smeštaju za oko 60.000 osoba koje su pogođene poplavama.

Prema podacima Crvenog krsta, šteta od poplava se pocenjuje na više od milijarde evra.

"Ovo su najgore poplave zabeležene u protekla dva veka. Tlo više ne može da upija vodu a klizišta svuda prete", rekao je predstavnik MFCK za Belorusiju, Moldaviju i Ukrajinu Džo Louri.

Louri je naveo da je stanovništvu, pogođenom poplavama, hitno potrebna pomoć u hrani i vodi za piće, kao i da su mnogi ostali bez useva, povraća i živine koje su uzgajali, i zaliha hrane.

Na zapadu Ukrajine najteže je pogođeno šest oblasti u kojima je teško oštećeno oko 40.000 domaćinstava u 655 naselja, više od 30.000 hektara obradivog zemljišta i 700 kilometara puteva.

U Moldaviji, nekoliko okruga na severu je posebno pogođeno poplavama. Oko 670 stanovnika je evakuisano, a više od 300 kuća je poplavljeno.

Više od 1.300 dece je hitno evakuisano 26. jula iz letnjeg kampa u kišinjevskoj opštini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: