Traže izvinjenje gradonačelnika

Bunjevački nacionalni savet optužuje gradonačelnika Subotice da je stao na stranu onih koji su za asimilaciju Bunjevaca u Hrvate.

Izvor: Beta

Četvrtak, 07.08.2008.

16:22

Default images

Optužbe na račun gradonačelnika Subotice Saše Vučinića usledile su jer je potpisao pozivnice za proslavu u kojima se spominju bunjevački Hrvati.

Prema tvrdnjama tog saveta, Vučinić se potpisivanjem pozivnice za proslavu "Dužijance", u kojoj je navedeno da je reč o običaju bunjevačkih Hrvata, svrstao na stranu onih koji negiraju pravo Bunjevcima na sopstvenu samobitnost i otvoreno podstiču asimilaciju Bunjevaca u Hrvate.

Kako je navedeno, Bunjevci zahtevaju da gradonačelnik Subotice povuče pozivnice i da se javno izvini pripadnicima bunjevačkog naroda u tom gradu.

Bunjevački nacionalni savet zahteva da državni organi zaštite bunjevačku nacionalnu manjinu od pokušaja da se njena kultura i jezik prikažu kao kultura i jezik Hrvata.

"Bunjevci na ovim prostorima žive vekovima i imaju priznat status nacionalne manjine u Srbji. Bunjevci imaju i formiran Nacionalni savet i institucije", navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: