Ko i kako gradi stanove

Stanari zgrada na Karaburmi i na Konjarniku, koje je gradila Delta legal, optužuju vlasnika Aleksandra Lukića da ih je prevario.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.08.2008.

15:46

Default images

Naime, njihovi objekti ni nakon nekoliko godina nisu legalizovani, a mnoge odredbe iz ugovora nisu ispoštovane. Svi stanari čije je zgrade gradio Lukić sami su uvodili stuju i vodu, iako je u ugovorima precizirano da je to bila obaveza Lukića. Lukić za B92 kaže da je on radio po zakonu i kao fozočko i kao pravno lice i da protiv njega nema nijedne krivične prijave.

Stanari ulica Srnetička, Patrisa Lumumbe, Pane Đukića, Juhorska, Diljska i Homoljska, na Karaburmi u Beogradu, još ne znaju kada će im biti legalizovani objekti, a kako su objasnili za B92, Lukić im je poslednji rekao da je "njegov posao na Karaburmi završen."

Stanari tvrde da je Lukić, obećavajući legalizaciju, uzimao još 75 maraka po kvadratu, što je za prosečan stan u ovom delu Beograda iznosilo preko 2.200 maraka.

Nakon što su saznali da objekti i dalje nisu legalizovani, Lukić im je kako tvrde objasnio da je tim novcem podmićivao razne strukture da im objekti ne bi bili srušeni.

Najveći deo zgrada na Karaburmi Lukić je nadogradio na postojeće, takozvane Ruske paviljone, koji su imali četiri stana, a sada je pored njih nadograđeno prosečno 35 stanova u svakoj zgradi.

Sporna je i spratnost jer teren ne može da izdrži težinu zgrade. Konkretan primer je ulica Diljska, gde je Lukić nadogradio dve zgrade, a ubrzo nakon toga zgrada broj 8 je počela da tone i uništava podrume.

Kako su za B92 objasnili stanari zgrade u ulici Pane Đukić broj 7, pošto je teren podložan klizištu, prvenstveni dogovor sa Lukićen je bio da se nadograde tri sprata, ali se on ipak odlučio da gradi četiri, nakon čega mu je inspekcija porušila četvrti sprat i potkrovlje.

Tri godine nakon toga Lukić dobija dozvolu i ponovo podiže sporne spratove, nakon čega inspekcija ne reaguje. To je produžilo radove i, iako je u ugovoru bilo precizirano da će zgrada biti završena za devet meseci, zgrada je useljena nakon šest godina od početka radova.

Konkretno u toj zgradi, iako je to u ugovoru bilo precizirano, Lukić nije uveo struju, vodu i kanalizaciju, što su stanari sami učinili, a to ih je dodatno koštalo oko 1.300 evra po stanu.

Pored toga Lukić nije omalterisao spoljne zidove, nije uveo interfone, na zgradi ne postoje oluci, a ulazna vrata su stanari sami morali da kupe.

Alaksandar Lukić je izgradio i nekoliko zgrada na Konjarniku, u ulici Mihajla Todorovića, gde su stanari takođe čekali na useljenje pune tri godine. Niko od stanara nije želeo javno da govori za B92 jer se, kako su nam objasnili, "plaše da će imati problema".

Stanari zgrade broj 18, pored toga što su morali da uvode struju, morali su i da finansiraju izgradnju trafo-stanice. I oni, kao i stanari okolnih zgrada na Konjarniku koje je gradio Lukić, i dalje čekaju na legalizaciju objekta.

"Opština pomogla stanarima"

Aleksandar Lukić poznat je na teritoriji opštine Palilula upravo po bespravnoj gradnji, tvrdi predsednik te opštine Danilo Bašić iz Demokratske stranke.

Takozvani Ruski paviljoni na Karaburmi bili su jedan od razloga da ta opština tokom 2002. godine protiv Lukića podnese na desetine krivičnih prijava.

Pored toga što je na toj lokaciji gradio bez ikakvih dozvola, Lukić na kraju nije ni završavao započete objekte, pa su kupci tih stanova ostajali na ulici. Opština Palilula priskočila je u pomoć i pomogla oštećenim ljudima da opreme svoje stanove, kaže Bašić.

"Imamo podatke od naše inspekcije da su njemu dva veća objekta srušena, Jastrebačka 28 oko 900 kvadrata i Slanački put preko puta broja 47, srušeno je oko 1.000 kvadrata, sve novogradnja", kaže Bašić.

"Što se tiče ostalih objekata gde je pomenuti investiror uključen je podneta krivična prijava gde se radi o bespravnoj gradnji", kaže Bašić. Pored stanova koji su mogli da uđu u proces legalizacije, oko 2.000 kvadrata stambenog prostora koje je gradio Lukić preko svog preduzeća Delta Legal je srušeno.

U opštini Palilula objašnjavaju da je kupcima stanova od "Delta legala" dodatni problem predstavljala činjenica da su sa tim preduzećem sklapali ugovore po kojima su kupci istovremeno bili i suinvestitori. Zauzvrat, obećavani su im dodatni kvadrati.

"I u tužilaštvu ćete, pretpostavljam, dobiti isti odgovor - da nema njih često u tim prijavama, već samih vlasnika stanova, što je dodatno zakomplikovalo celu situaciju", kaže Bašić.

"Oni su svesno ulazili u to podmetanje samih vlasnika stanova jer lako je čoveku obećati još 20-30 kvadrata da on poleti za tom ponudom i oni su to svesno radili, građane su praktično gurali uz taj krivični postupak, a oni su se lagano izvlačili", kaže on.

Za takozvane Ruske paviljone na Karaburmi građevinske dozvole u vreme izgradnje nisu ni mogle biti izdate jer nije postojao plan detaljne regulacije tog dela grada.

Pored toga, veliki broj objekata koje je Aleksandar Lukić gradio imao je više od 800 kvadrata, pa je za izdavanje dozvola bio nadležan grad Beograd.

U gradskom Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove rekli su nam da, bez obzira na to što je veliki broj građana najverovatnije prevaren, oni nemaju vremena da traže podatke o Lukiću.

Prvi čovek tog sekretarijata, Nenad Komatina, iz Demokratske stranke Srbije juče je odbio da za B92 da podatke o građevinskim dozvolama, uz objašnjenje da arhiva tog sekretarijata nije kompjuterizovana, pa im je potrebno mnogo vremena da, kako je rekao, "peške pronađu podatke".

Samo dan kasnije, Komatina je tražio da mu se pisanim putem dostave sva pitanja i zahtevi B92 kako bi na njih potražio odgovor.

Lukić: Sve radim po zakonu

Lukić je rekao, gostujući u Vestima TV B92, da se on odaziva na sve pozive suda i da sada uopšte nema podnetih krivičnih prijava protiv njega, a da u suprotnom on uopšte ne bi sedeo u studiju TV B92. On kaže da, uprkos podacima da je protiv njega podneto nekoloko krivičnih prijava, to nije tačno, već da je nekoliko prijava podneto 2003. godine, da je sud doneo oslobađajuću presudu, a da je to potvdio i okružni sud, zbog toga što nije bilo osnova za krivično gonjenje.

"Naravno, osećam odgovornost za sve ono što nisam uradio, a po ugovoru je trebalo. Pozivam nadležni sud da utvrdi šta to nisam uradio", rekao je on na pitanje da li se oseća odgovornim za ljude koji su uložili sve i nisu dobili ono što su platili. On je pozvao sve koji smatraju da su oštećeni da dođu po svoj novac, koji će im on vratiti u roku od mesec dana, a da će oni morati da vrate svoj stan njemu, koji sada, prema njegovim tvrdnjama, vredi tri puta više.

Međutim, ti objekti, za sada, i dalje su nelegalno izgrađeni, a Lukić kaže da dozvole još nisu dobijene, već da su zgrade "u procesu legalizacije".

On kaže da mu je ukupno srušeno 13.000 kvadratnih metara, što pokazuje da je građevinska inspekcija svake godine proverala njegovu izgradnju.

On, takođe, navodi da namiruje sve obaveze prema državi kao pravno lice kroz firmu "Delta legal" i druge firme u kojima je suvlasnik, a da je stanove na Karaburmi gradio kao fizičko lice, kada je uzimao novac u gotovini, pri čemu porez na promet ide na teret kupca.

On je ponovio da nema nikakvu političku zaštitu i da nikome nije dao "ni pet dinara".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: