Civilno služenje u vojnim službama

Mladići će moći da civilno služe vojni rok i u Vojnobezbednosnoj agenciji (VBA) i Vojnoobaveštajnoj agenciji (VOA).

Izvor: FoNet

Četvrtak, 07.08.2008.

14:01

Default images

To će moći da rade i u Inspektoratu odbrane, predviđeno je rešenjem ministra odbrane o određivanju organizacija i ustanova u koje se mogu upućivati. Rešenjem je propisano da se civilni rok može služiti i u kabinetu ministra ili upravi za odnose sa javnošću, koja u svom sastavu ima novinski centar "Odbrana", ansambl "Stanislav Binički", Vojnofilmski centar "Zastava film" i Centralni dom Vojske.

Civilno se rok, pored ostalog, može služiti i u Vojnom muzeju, Vojnoj akademiji, muzeju Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva, Vojnogeografskom institutu, vojnim ustanovama i remontnim zavodima, kao i vojnim bolnicama i odsecima za vanredne situacije, navodi se u rešenju objavljenim na sajtu Ministarstva odbrane.

Pored uobičajenih civilnih ustanova, organizacija i institucija u kojima se može služiti vojni rok u civilu, pod stavkom "ostale ustanove" navedeni su Jugoslovensko sportsko društvo Partizan i istoimeni vaterpolo klub, Zadužbina manastira Hilandar u Beogradu, Planinarski savez Srbije i sportsko-rekreativni centar "Tašmajdan" u Beogradu.

Na spisku "ostalih ustanova" su i Komesarijat za izbeglice, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju i Narodna banka Srbije.

"Bez rada na poslovima bezbednosti"

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Igor Jovičić, odbacio je mogućnost da mladići koji budu služili civilni vojni rok u Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji obavljaju bilo kakav posao iz osnovnog delokruga rada tih službi.

Navodeći da oni koji služe vojni rok u civilu ne mogu nikako da rade poslove bezbednosti, što je osnovna delatnost VBA i VOA, Jovičić je precizirao da se to odnosi i na mogućnost da dođu do dokumenata poverljivog karaktera, kao i na bilo kakvu mogućnost kontakta sa aktima te vrste.

On je rekao da je aktima Ministarstva odbrane jasno propisano da obveznici koji civilni rok služe u njegovim organizacionim jedinicama ne mogu obavljati poslove vezane za obezbeđenje objekata, opreme i naoružanja, takođe ne mogu biti vozači motornih vozila, niti imati dodira sa dokumentima poverljivog karaktera.

"Uputstvo reguliše da bilo ko na civilnoj službi u Ministarstvu odbrane neće biti stavljen u situaciju da koristi opremu, uniformu, niti će moći da koristi dokumente poverljivog karaktera", napomenuo je Jovičić.

On je naveo da je Ministarstvo odbrane, kao organ državne uprave, imalo ideju da se i na taj način otvori prema javnosti i da je zato i predloženo civilno služenje vojnog roka u ustanovama i organizacionim jedinicama, kao dobra i afirmativna ideja, što je regulisano odlukom Vlade iz septembra prošle godine.

"Vlada je tom uredbom omogućila da se regruti koji žele da civilno služe vojni rok upućuju u Ministarstvo odbrane radi obavljanja delatnosti nevojnog karaktera", rekao je Jovičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: