Veći broj smrtnih povreda na radu

Broj smrtnih povreda na radu u prvih sedam meseci 2008. dva puta je veći u odnosu na isti period 2007, izjavio Rasim Ljajić.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 07.08.2008.

13:03

Default images

Ministar rada i socijalne politike je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije naveo da je u prvih sedam meseci ove godine od smrtnih povreda zadobijenih na radnom mestu preminulo 38 radnika, dok je u istom periodu prošle godine nastradalo 18 zaposlenih.

"Uzrok smrtih povreda na radu su uglavnom nekorišćenje zaštitne opreme, neadekvatna obezbeđenost objekata, ne primenjivanje mera bezbednosti i zdravlja na radu propisanih zakonom i nedovoljna stručnost zaposlenih", kazao je ministar rada i socijalne politike.

Prema Ljaićevim rečima najviše smrtnih i teških povreda na radu dešava se u građevinarstvu i zanatskim delatnostima.

On je dodao je u prvih šest meseci ove godine Republička inspekcija rada izvršila ukupno 9.309 nadzora tokom kojih je uočila oko 12.000 nepravilnosti na gradilištima i industrijskim pogonima.

"I kada inspekcija rada podnese krivičnu ili prekršajnu prijavu prijavu protiv nesavesnih poslodavaca problem je u tome što samo 12 odsto tih slučajeva dobije svoj sudski epilog. Predmeti godinama čekaju u fijokama", kazao je Ljajić.
Konferencija u Vladi Srbije (Fonet)
On je naveo da će u cilju smanjenja smrtnih i teških povreda na radu u Srbiji Ministararstvo rada i socijalne politike do kraja septembra doneti Pravilnik o korišćenju sredstava zaštite na radu, a do kraja godine trebalo bi da bude usvojena i Strategija bezbednosti i zdravlju na radu.

Ministarstrvo rada i socijalne politike od sutra će intenzivirati kampanju "Radimo bezbedno i zdravo". Propagandni materijal sa informacijama o primeni mera zaštite i bezbednosti na radu biće deljeni na gradilištima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Zrenjaninu. Predsednik Granskog sindikata građevinarstva "Nezavisnost" Ranko Drljević ocenio je da je glavni uzrok povećanog broja povreda na radnim mestima "rad na crno i jurenje profita".

"Povrede na radu češće se dešavaju u privatnim nego u državnim preduzećima zbog toga što kod privatnika ima više zaposlenih na crno. Neretka je i pojava da nekvalifikovani radnici upravljaju veoma zahtevnim mašinama", naveo je Drljević.

Direktor Zavoda za medicinu rada Milan Pavlović rekao je da se u Srbiji godišnje registruje oko 100 obolelih od profesionalnih obolenja, što je za oko 10 do 15 odsto manje nego u zemljama Evropske unije.

Ipak Pavlović ističe da taj podatak nije u potpunosti realan i precizan.

"Razlog tome je što veliki broj radnika radi na crno pa i nema prva na zdravstvenu zaštitu. Postoji i problem u dijagnostikovanju profesionalnih bolesti i njihovij registraciji", kazao je Pavlović.

Granski sindikat za bolje uslove

Licenciranje građevinskih firmi za izvođenje kvalitetnih građevinskih radova, transparentni i konkurentni tenderski postupci, koji bi otklonili mogućnost da samo određene građevinske firme dobijaju poslove, bitno bi popravili položaj radnika zaposlenih u tom sektoru, ocenjeno je na konferenciji za novinare granskog sindikata građevine "Nezavisnost".

Pored toga, regulisanje obavezne zaštite na radu, rada "na crno" ali i poboljšavanje radnih prava neimara, pre svega u pogledu regulisanja radnog vremena koje često traje od deset do dvanaest časova, takođe su neki od problema koji u socijalnom dijalogu sa poslodavcima moraju da se reše, naglašeno je.

Prema rečima potpredsednika sindikata Dragana Spahića, u Srbiji postoji sistemski problem, a to je "da firme koje su ovlašćene i koje se bave građevinarstvom nisu licencirane i da su tenderi u velikom broju namešteni".

"Određeni monopolisti imaju svoje izvođače radova i imaju svoje firme koje dobijaju poslove. Govorimo o velikim investitorima sa imenom koji određuju da li će ta ili neka druga firma da ih isprati u izvođenju radova", rekao je Spahić.

On je naglasio da se tenderi poštuju od početka do kraja kad su u pitanju strani investitori, ali da, međutim, problem nastaje onda kada su investitori domaći gde je uglavnom unapred poznato ko će koji posao da dobije.

Spahić je dodao da je "situacija drugačija tamo gde se rukovodi sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i u radovima koji se finansiraju iz lokalne samouprave".

"Tu postoje određeni investitori, koji su unapred favoriti", kaže on i dodaje da se tu tender samo formalno ispoštuje.

Na konferenciji je ukazano i da se često dešava da se registruju građevinske radnje sa dva ili tri radnika a da su pritom u bilansima uspeha zabeleženi visoki prihodi od angažovanja na radovima, što ukazuje da je te radove izvodilo više od dvoje ili troje ljudi, pa je na poreskoj policiji i inspekcijama iz Ministarstva finansija da to istraže.

Takođe, neke od građevinskih firmi koje su privatizovane suočavaju se sa problemima sa novim vlasnicima. Takav primer je i "Trudbenik gradnja" koju je nedavno kupila "Montera".

Predstavnik sindikata "Nezavisnost" u tom preduzeću Vladimir Novaković je kao primer obespravljenosti radnika, pokazao rešenja o upozorenju pred otkaz koji je kao predstavnik sindikata dobio od poslodavca za 17 radnika koji su trazili objašnjenje zašto su plate smanjene i pored prekovremenih radnih sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: