"Kovačevići ne pregovaraju s SAD"

Advokat Veselin Cerović negirao je da porodica Miladina Kovačevića pregovara sa Ambasadom SAD u Beogradu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 07.08.2008.

12:35

Default images

On je ponovio da se Miladin Kovačević dobrovoljno neće vraćati u SAD. "Nema pregovora sa predstavnicima američke ambasade. Nema potrebe za pregovore. Želimo da se poštuje domaće pravo koje zabranjuje izručenje", rekao je Cerović. Prema njegovim rečima, porodica i on, kao njihov advokat, ne pregovara sa predstavnicima SAD jer bi to bilo protivno i odredbama domaćeg zakonodavstva.

"Dobrovoljno, Miladin neće da se vraća u SAD zbog svih neprijatnosti koje je doživeo u pritvoru jer ne veruje u pravično suđenje", naveo je Cerović.

Cerović je dodao da nijedan predstavnik Vlade Srbije nije ovlašćen da krši zakon i pregovara o ispunjenju američkih zahteva o izručenju Kovačevića s obzirom da, kako je istakao, domaće pravo zabranjuje izručenje srpskih državljana.

Advokat je očekuje da će Vlada Srbije i pravosuđe poštovati odredbe domaćeg zakona koji zabranjuje izručenje Miladina Kovačevića SAD.

"U suprotnom to bi bio opasan presedan koji bi urušio pravni sistem Srbije. Jedino pravno rešenje jeste da se Miladinu Kovačeviću, ukoliko ima krivične odgovornosti, sudi u Srbiji pod uslov da američko pravosuđe ustupi predmet našem tužilastvu", rekao je Cerović.

Miladin Kovačević (21) optužen je za prebijanje kolege i nanošenje tesksih telesnih povreda početkom maja u jednom baru Univerziteta u Bingemtonu, na severu drzave Njujork.

Kovačević je pušten iz pritvora, uz kauciju od 100.000 dolara, nakon čega se vratio u Srbiju. Pasoš je predao američkim vlastima, ali je ipak uspeo da napusti SAD nakon što je u srpskom konzulatu u Njujorku dobio privremeni pasoš.

Pre dva dana amrički Stejt dipartment je potvrdio da je raspisana Interpolova poternica za Miladinom Kovačevićem, čime mu je onemogućen ulazak u 180 države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: