Optuženi Đurašković se sam prijavio

Radomir Đurašković, jedan od optuženih za ratni zločin u Kaluđerskom Lazu, prijavio se crnogorskim pravosudnim organima.

Izvor: Beta

Četvrtak, 07.08.2008.

00:45

Default images

Đurašković se nalazi u istražnom zatvoru u Bijelom Polju, potvrdio je jedan od njegovih advokata, Milovan Radovanović. Radovanović, pored Đuraškovića, zastupa još šest pripadnika nekadašnje Vojske Jugoslavije optuzenih za ratni zločin protiv albanskih civila u Kaluđerskom Lazu, na granici sa Kosovom 1999. godine.

"Lično se prijavio. Nije se krio, niti je pokušao da se krije", kazao je Radovanović.

Policija je prethodno uhapsila pet od ukupno osam pripadnika nekadašnje Vojske Jugoslavije.

Jedan od optuženih nalazi se u bolnici i pod prismotrom je policije, dok se njihov nekadašnji komandant Predrag Strugar nalazi na slobodi.

Tužilaštvo ih tereti za nečovečno postupanje prema albanskim civilima 1999. godine u Kaluđerskom Lazu, dok je Strugar optužen da je naredio ubistvo albanskih civila koji su od sukoba na Kosovu bežali u Crnu Goru.

Istragom je utvrđeno da su tada ubijena 23 albanska civila.

Branioci optuženih najavili su prigovor na optužnicu vrhovnog državnog tužilaštva, dok su branioci sedmorice od osam optuženih podneli žalbu na rešenje kojim je sud u Bijelom Polju utvrdio pritvor njihovim klijentima.

I branilac optuženog Predraga Strugara, advokat Goran Rodić najavio je prigovor na optužnicu i žalbu na rešenje o utvrđivanju pritvora.

Pravosudni organi saopštilli su ranije da se Predrag Strugar nalazi u Beogradu, dok je Televizija Crne Gore objavila da on ima dvojno državljanstvo i da neće biti izručen crnogorskim državnim organima.

Prema rečima njegovog advokata, Predragov otac Pavle Strugar, koji se nalazi u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu pod merama je pojačanog nadzora, jer je Crna Gora za njegovim sinom raspisala poternicu zbog zločina u Kaluđerskom Lazu.

Još nepoznato državljanstvo Strugara

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović rekao je danas da mu nije poznato čije državljanstvo ima Predrag Strugar koga je tužilastvo u Crnoj Gori optužilo za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, u selu Kaluđerski Laz kod Rožaja, u proleće 1999. godine.

Kalamperović je za podgoricki radio Antena M rekao ne zna da li Strugar ima samo crnogorsko državljastvo, ili državljanstvo Srbije, ili oba državljanstva.

On je rekao da, ako Strugar ima državljanstvo Srbije, u tom slučaju Srbija nije obavezna da ga izruči, kao što ni Crna Gora ne bi izručila svog državljanina.

Zastupnik porodica čiji su članovi ubijeni u Kaluđerskom Lazu, advokat Velija Murić je za radio Antena M kazao da bi Srbija, "s obzirom na težinu krivičnog dela", trebalo da izruči Predraga Strugara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: