Tadić u Pekingu

"Od kineskog predsednika dobili smo podršku u nastojanjima da očuvamo suverenitet Srbije na Kosovu", kaže Boris Tadić, koji boravi u Pekingu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 07.08.2008.

00:23

Default images

Predsednik Srbije započeo je petodnevni boravak u Pekingu sastankom sa kineskim predsednikom Huom Đintaoom. Tadić je doputovao u Peking, gde se održavaju Olimpijske igre. "Činjenica da smo među retkim delegacijama kojima je upriličen bilateralni razgovor sa kineskim liderom Hu Đintaom dovoljno govori o poziciji naše države u spoljnoj politici Kini, izjavio je Tadić.

"Tokom susreta u kineskom parlamentu potvrdili smo spremnost na apsolutnu saradnju u domenu politike i očuvanja ljudskih prava", rekao je on nakon razgovora sa prvim čovekom te zemlje.

"Srbija pitanje Tibeta vidi kao unutrašnju stvar kineskog naroda i od njegovog predsednika dobili smo podršku u nastojanjima da očuvamo suverenitet Srbije na Kosovu", naveo je Tadić u razgovoru sa novinarima srpskih medija. Predsednik Srbije podsetio je da je ovo njegova druga poseta Kini u poslednje tri godine i najavio za nekoliko meseci novi susret sa kineskim zvaničnicima, veoma bitan u domenu privrednog prosperiteta obe zemlje.

"Kineski predsednik je veoma dobro informisan o spoljnopolitičkim pitanjima važnim za budućnost Srbije, ali smo se složili da je od velikog značaja i saradnja u domenu privrede, telekomunikacija i razvoja infrastrukture", kazao je Tadić.

Pred početak susreta, Hu Đintao se zahvalio Tadiću na pomoći Srbije u organizaciji Olimpijskih igara, kao i na pomoći u saniranju posledica katastrofalnog zemljotresa koji je nedavno pogodio Kinu.

Predsednik Srbije je rekao da je srećan što ima priliku da ponovo poseti Kinu, povodom velikog uspeha kineskog naroda na organizovanju Olimpijade.

"Poslednji put kada smo se sreli, započeli ste pripreme za Igre. A sada ja na svakom koraku vidim jedan veliki rezultat, koji samo može da raduje svakog državnika", rekao je Tadić. On je takođe istakao da je prijateljstvo srpskog i kineskog naroda "njihova prošlost, ali i budućnost".

Posetu kineskoj prestonici, povodom održavanja 29. letnjih Olimpijskih igara, Tadić će iskoristiti da se neformalno susretne sa što većim brojem od 88 državnika koji su trenutno u Pekingu i za koje će sutra predsednik Kine prirediti prijem.

Pre tog skupa svetskih državnika, Tadić će se popodne, sa ministrom inostranih poslova Vukom Jeremićem, sastati u ambasadi Srbije u Pekingu sa kineskim biznismenima.

On će se sastati sa zamenikom predsednika i glavnim predstavnikom za Evropu kompanije "Huavej" Džaoom Đinsungom i predstavnicima velikih kineskih kompanija zainteresovanih za ulaganja u srpsko tržište.

U večernjim satima, Tadić će u Olimpijskom selu prisustvovati ceremoniji podizanja zastave i intoniranja srpske himne.

"Nema otvorenih pitanja između dve zemlje"

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović i ambasador Kine u Beogradu Vei Đinghua razgovarali su danas o bilateralnim odnosima Srbije i Kine i mogućnostima unapređenja saradnje.

U razgovoru je ocenjeno da su tradicionalno dobri odnosi Srbije i Kine u stalnom usponu i da između dve zemlje nema "otvorenih pitanja", saopšteno je iz Skupštine Srbije.

U odnosu Srbije i Kine, kako je konstatovano u razgovoru, postoji kontinuitet u spoljnopolitičkoj saradnji koja se zasniva na uzajamnom razumevanju i poštovanju, ravnopravnosti i nemešanju u unutrašnje stvari drugih država.

Dve države, prema oceni sagovornika, imaju podudarne ili bliske stavove o najvažnijim međunarodnim i unutrašnjim pitanjima.

Ambasador Vei Đinghua je naveo da se Kina, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, zalaže za poštovanje i primenu akata UN, da daje punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i da podržava njeno opredeljenje za evropske integracije.

Kina, prema rečima ambasadora, smatra da budući status Kosova mora da se reši sporazumom dve strane i uz poštovanje principa međunarodnog prava.

Ambasador Vei Đinghua je rekao da njegova zemlja visoko ceni principijelnu podršku Srbije politici "jedne Kine", koja polazi od toga da je Tajvan njen sastavni deo, a takođe uvažava politiku kineske vlade prema Tibetu.

Predsednica Skupštine Srbije Đukić-Dejanović upoznala je kineskog ambasadora s prioritetima Srbije u narednom periodu i zahvalila mu na principijelnoj politici Kine prema Srbiji.

Ona je posebno ukazala na potrebu jačanja i unapređenja parlamentarne saradnje Srbije i NR Kine, kroz parlamentarne grupe prijateljstva i odbore i tela skupština.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: