Lek zaustavlja Alchajmerovu bolest?

Britanski stručnjaci sa univerziteta u Aberdinu razvijaju lek koji možda može da zaustavi napredovanje Alchajmerove bolesti.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.07.2008.

15:26

Default images

Testiranja tog leka, pod nazivom "rember", na 321 pacijentu pokazala su 81 odsto manje opadanje mentalnih sposobnosti u odnosu na obolele koji nisu uzimali lek, izveštava BBC. "Rember", koji ometa taloženje u mozgu proteina tau, koji se smatra odgovornim za tu bolest, mogao bi da se nađe na tržištu 2012. godine, posle nužnih širih ispitivanja.

Pri testiranju pacijenti sa blagom ili umerenom Alchajmerovom bolešću dobili su 30, 60 ili 100 miligrama "rembera" ili placebo. Najbolji efekat dala je doza od 60 miligrama.

Posle 19 meseci uzimanja "rembera" kod ispitanika nije bilo znakova bitnijeg mentalnog opadanja. Izgleda da lek najbolje deluje na oblasti mozga zadužene za pamćenje.

"Rember", u stvari metiltioninijum hlorid, slučajno je otkriven kao mogući lek za Alchajmerovu bolest. Naime, kap pomenute hemikalije (koja se u laboratorijskim eksperimentima koristi kao plava boja), pre 20 godina je u epruveti uništila uzorak proteina tau, na kojem je radio profesor Klod Višik.

Naredne godine očekuju se šira ispitivanja "rembera", uključujući i proveru da li taj medikament može i preventivno da deluje protiv Alchajmerove bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: