Italija ratifikovala "Lisabon"

Poslanici italijanskog parlamenta ratifikovali su Lisabonski sporazum o reformi Evropske unije, koji su irski glasači odbacili.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.07.2008.

14:42

Default images

Sporazum je prihvaćen jednoglasno u donjem domu parlamenta, čime je Italija postala 24. od 27 zemalja-članica koje su podržale taj dokument, čiji je cilj prevazilaženje blokade institucija. Gornji dom parlamenta, Senat, odobrio je sporazum 23. jula, navele su agencije.

Lisabonski sporazum je zamena za evropski ustav, koji su francuski i holandski glasači odbacili 2005. godine i nastao je posle osam godina međusobnih sporenja, ali ne može da stupi na snagu dok ga ne potpiše svih 27 zemalja članica.

"Srećan sam što su vladajuća većina i opozicija u parlamentu izrazili isti stav o ključnom pitanju za budućnost zemlje", kazao je premijer Italije Đorđo Napolitano nakon glasanja u italijanskom parlamentu.

On se nada da će proces ratifikacije sporazuma o reformi EU u zemljama članicama biti okončan pre izbora za Evropski parlament u junu naredne godine.

Svih 27 članica EU moraju da ratifikuju Lisabonski sporazum da bi on stupio na snagu. Irska je na referendumu u junu odbila da ratifikuje sporazum, što je dovelo u krizu integrativne procese u Uniji.

I poljski predsednik ima otpor prema potpisivanju Sporazuma, koji je u aprilu odobren u poljskom parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: