Zaječar: 60 dana zatvora za napad

Tri napadača na novinare u Zaječaru, oslobođeni su optužbi za napad na službeno lice, a osuđeni su zbog nasilničkog ponašanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2008.

14:43

Default images

Ivan lazarević, Miljan Manić i Igor Provulović koji su 13. jula napali novinare na gradskom bazenu u Zaječaru dok su obavljali svoju dužnost oslobođeni su optužbe za napad na službeno lice u toku vršenja službene dužnosti. Oni će međutim provesti 60 dana u zatvoru zbog nasilničkog ponašanja.

Sudija opštinskog suda u Zaječaru Biljana Cvetković u obrazloženju presude ni jednom rečju nije pomenula ili obrazložila oslobađajuću presudu za krivično delo napad na službeno lice u toku vršenja službene dužnosti.

Oni su novinare napali tokom snimanja uviđaja posle ubistva Saše S. u Zaječaru, oteli su im kasete, a nakon toga ih presreli i pretili im smrću.

Oni su osuđeni samo za nasilničko ponašenje sa po 60 dana zatvora, a do pravosnažnosti presude osuđeni će biti na slobodi.

Svi prisutni novinari osudili su blagu kaznu za napad na novinare i smatraju da bi veće kazne dobili da im se sudilo u Beogradu.

“Mišljenje većine novinara da je to i ova kazna doneta samo pod pritiskom javnosti i da bi verovatno presuda bila drugačija da nije bilo velikog pritiska javnosti i da bi presuda u Beogradu sigurno bila drugačija nego ovde“, rekla je Slavica Marković novinarka Glasa javnosti.

“Mislim da mora da se značajno menja kaznena politika i prema stepenu društvene opasnosti zbog napada na novinare, a i prema nekakvoj preventivi koja bi odvraćala nasilnike od takvog ponašanja“, rekao je Nino Brajović predsednik Udruženja novinara Srbije.

Napad na novinare prvi put je u srpskom pravosuđu okvalifikovan kao napad na službena lica ali oslobađajućom presudom potvrdilo se da će pitanje položaja novinara morati da se rešava izmenom zakona.

Republičko javno tužilaštvo saopštilo je danas da će biti uložena žalba na presudu Opštinskog suda u Zaječaru kojom su trojica napadača na novinare osudjena na po 60 dana zatvora zbog nasilničkog ponašanja.

Nadležno tužilaštvo će po dobijanju pismenog otpravka presude uložiti žalbu, saopšteno je iz Republičkog javnog tuzilaštva.

NUNS: Pojačati zaštitu novinara

Predsednica Nezavisnog uduženja novinara Srbije (NUNS) izrazila je žaljenje što zaječarski sud danas nije prihvatio predlog tužioca i napad na novinare tretirao kao napad na službena lica i ocenila da će zaječarski slucaj ipak podstaći nove rasprave o zaštiti života i rada novinara.

"Ako se uzmu u obzir sve učestaliji napadi na novinare tokom radnih zadataka, ali i nerazrešena ubistva iako je to druga tema, svakako da se mora otvoriti šira društvena rasprava posvećena zaštiti života novinara i stvaranju optimalnih uslova za njihov rad", kazala je predsednica NUNS-a Nadežda Gaće agenciji Beta.

Prema njenim rečima, NUNS se zalaže za efikasniju primenu postojećih zakonskih rešenja i prihvata nova rešenja kojima će biti potencirana briga za novinare, ali nikada neće pristati na stvaranje obaveza koje zadiru u pravo na slobodu informisanja i rada novinara.

"Mi ćemo podržati izmene i Krivičnog zakonika i Zakona o javnom informisanju kojima će se novinarima pružiti veći stepen zaštite i ubrzati kažnjavanje napadača, ali ne i rešenja kojima bi se novinarima nametnule obaveze službenog lica", kazala je Nadežda Gaće.

Opštinski sud u Zaječaru osudio je danas trojicu napadača na novinare na po 60 dana zatvora zbog nasilničkog ponašanja, pošto ih je oslobodio optužbe za napad na službena lica. To je prvi pokušaj u istoriji srspkog pravosuđa da se novinari tretiraju kao službena lica.

Igor Prvulović, Miljan Manić i Ivan Lazarević iz Zaječara napali su novinare koji su izveštavali o ubistvu njihovog prijatelja Saše Stojkovića na gradskom bazenu u Zaječaru 13. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: