Odbačeni zahtevi pobunjenika

Nemačka je odbacila zahteve Radničke partije Kurdistana za oslobađanje trojice zarobljenih nemačkih planinara.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.07.2008.

20:43

Default images

Ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer je večeras u Berlinu rekao da "Nemačka ne dozvoljava da je ucenjuju" i zatražio "hitno i bezuslovno osobađanje talaca". Planinari su oteti preksinoć na obroncima planine Ararat gde su, uz dozvolu turskih vlasti i u organizaciji jedne nemačke turističke firme, podigli šatore na visini od 3.200 metara.

PKK je danas saopštila da namerava da taoce pusti tek kada Berlin objavi da "odustaje od neprijateljske politike prema kurdskom narodu i prema PKK". Istovremeno je isključena mogućnost brzog puštanja planinara.

Minstar Štajnmajer je večeras rekao i da krizni štab formiran u Berlinu "nastavlja intenzivno da radi na oslobađanji talaca", kao i da se on "nada dobrom rezultatu".

Danas je i Savezno državno tužilaštvo ovlastilo Savezni ured za suzbijanje kriminala (BKA) da otpočne istragu u vezi sa otmicom.

Kako je za jednu radio-stanicu izjavio ministar unutrašnjih poslova Volfgang Šojble, službenici BKA već su upućeni u Tursku da bi pružili podršku tamošnjim kolegama.

PKK se od 1984. bori za sopstvenu državu ili barem autonomnu oblast za Kurde i pri tome ni do sada nije prezala od otmica. U Nemačkoj su aktivnosti ove organizacije zabranjene 1993.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: