Opozicija o predlogu rezolucije

Za DSS-NS nije prihvatljiva vladina rezolucija o Kosovu jer se ne bavi slanjem misije EULEKS na Kosovo, izjavio portparol DSS-a.

Izvor: Beta

Četvrtak, 10.07.2008.

19:21

Default images

Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija insistiraju da se u dnevni red prve naredne sednice Skupštine Srbije uvrsti odluka o zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta, koju je 108 poslanika još 14. juna predložilo parlamentu na usvajanje, izjavio je portparol DSS-a Andreja Mladenović.

"Zato smatramo da se na dnevni red mora staviti naš predlog odluke koji se jasno i nedvosmisleno suprostavlja dolasku Euleksa, koji treba da sprovodi Ahtisarijev plan o nezavisnosti Kosova", rekao je Mladenović.

On je ocenio da je "više nego neodgovorno" da se predlog vladine rezolucije uopšte ne bavi pitanjem EULEKS-a, a jedini smisao bilo kakve rezolucije jeste da se Srbija odredi prema slanju protivpravne misije na Kosovo.

Funkcioner Nove Srbije Miroslav Markićević izjavio je da će se ta stranka o predlogu rezolucije o kontinuitetu državne politike prema Kosovu izjasniti tek kada bude videla sadržaj tog dokumenta.

"Ako Demokratska stranka misli na ovaj kontinuitet, odnosno kako oni brane Kosovo samo na rečima, onda ćemo verovatno razmisliti", kazao je Markićević.

I generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić rekao je da će ta stranka svoj stav o najavljenoj rezoluciji doneti tek kada bude videla i proučila taj dokument.

SRS: Prvo videti sadržaj

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je večeras da će se ta stranka o Predlogu rezolucije o kontinuitetu državne politike prema Kosovu i ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju izjasniti kada vidi sadražaj tih dokumenata.

Todorović je aganciji Beta rekao da je Skupština Srbije donela nekoliko rezolucija o Kosovu i da SRS nema ništa protiv da se donese još jedna dodajući da će poslanici te stranke glasati za rezoluciju ukoliko je u skladu sa programom te stranke.

Govoreći o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, Todorović je kazao da SRS hoće da bude sigurna da sporazum sadrži odredbu da je Kosovo i Metohija deo Srbije i da EU "bez dileme" prihvata Srbiju samo u granicama sa Kosovom i Metohijom.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović zakazala je za sredu, 16. jul, na zahtev vlade, vanrednu sednicu parlementa na kojoj će biti razmatrani predlog rezolucije o Kosovu, ratifikacija SSP-a, prelazni sporazum o trgovini sa EU i gasni sprazum sa Rusijom.

LDP "energično protiv" kontinuiteta

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da se ta partija energično protivi kontinuitetu državne politike prema Kosovu.

"Po nama, rezolucija koju predlaže vlada nije u skladu sa očekivanjima građana Srbije, niti je u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koji treba da se ratifikuje u Skupštini Srbije", rekao je Jovanović.

On je naveo da, nažalost, umesto rešavanja životnih problema građana Srbije, realističnog pristupa interesima Srba sa Kosova kroz dijalog sa kosovskim Albancima, vlada predloženom rezolucijom uspostavlja kontinuitet sa "Miloševićevom i Koštuničinom pogrešnom politikom prema Kosovu".

"Pošto LDP smatra da predložena rezolucija ne doprinosi evropskoj budućnosti Srbije, naši poslanici će glasati protiv predloga rezolucije", rekao je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: