Inđija: Fabrika će ugroziti okolinu

Savez ekoloških organizacija Srbije upozorava na ekološku opasnost zbog planirane izgradnje fabrike Monbat u opštini Inđija.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.07.2008.

17:13

Default images

Planirano je da bugarska fabrika za preradu opasnog hemijskog otpada “Monbat” od septembra počne sa radom. Međutim, ova fabrika izgrađena je u sanitarnoj zoni regionalnog vodozahvatnog područja pijaće vode, što je, kako se tvrdi, u suprotnosti sa zakonom o zaštiti čovekove okoline. Rešenje za ovaj problem u nadležnosti je pokrajinskih vlasti, objašnjavaju u Ministarstvu za ekologiju.

Nikola Aleksić, predsednik Saveta ekoloških organizacija Srbije, kaže da je zabrinut zbog mesta na kome je ova fabrika visokog rizika locirana. On upozorava da bi, ukoliko fabrika počne s radom, time bilo ugroženo ustavom garantovano pravo građana Inđije na zdravu životnu sredinu.

Hemijski otpad odvoziće se uskoro u hiljadama tona tik pored vodostanice odakle se pijaća voda doprema u domaćinstva u celom regionu, objašnjava Aleksić.

“Nismo mogli da verujemo da je nekom palo na pamet da u sanitarnoj zoni regionalnog vodozahvatnog područja, neposredno uz vodostanicu, kao što piše u studiji o proceni uticaja na životnu sredinu, gradi fabriku strane kompanije za preradu opasnog hemijskog otpada”, kaže Aleksić.

Doktorka Branislava Matić, specijalista higijene, upozorava da je olovo jedan od najopasnijih elemenata koji bi se mogao naći u vodi za piće, što bi izazvalo velike zdravstvene probleme kod stanovništva.

“Ne bih toliko govorila o njegovom kancerogenom dejstvu, ali ima nekih mnogo jačih dejstava koje olovo ima, a to je da utiče na kvalitet ploda, tj. na deformitete rođene dece, kao i na njegovo mutogeno dejstvo”, ukazala je Matićeva.

Pomoćnica ministra životne sredine za kontrolu i nadzor Ljiljana Stanojević kaže za B92 da ministarstvo tek treba da odlučuje o ovom pitanju, ali tek kada se iscrpe sve mogućnosti na nivou pokrajinske vlasti.

“Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja uopšte nema prijavu vezano za rad ovog postrojenja u Inđiji, ali ono što hoću da naglasim, to je da je pokrajina nadležna za izdavanje i građevinske i upotrebne dozvole”, rekla je Stanojevićeva.

Podsetimo, fabrika “Monbat” iz Bugarske u Inđiji trebalo bi da počne sa preradom opasnog hemijskog otpada, starih baterija i akumulatora, što bi moglo da ugrozi zdravlje lokalnog stanovništva i da dovede do većih ekoloških problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: