Skupština vanredno u sredu

Skupština Srbije raspravljaće u sredu o rezoluciji o kontinuitetu državne politike prema Kosovu, SSP-u i energetskom sporazumu.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.07.2008.

15:41

Default images

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović zakazala je sednicu za 16. juli u 10 časova, a vanrednu sednicu o pomenutim pitanjima prethodno je zatražila Vlada Srbije. Premijer Mirko Cvetković izjavio je da je Vlada uputila zahtev parlamentu za održavanje vanredne sednice na kojoj će prva tačka dnevnog reda biti predlog rezolucije o kontinuitetu državne politike prema Kosovu.

Cvetković je na konfreneciji za novinare posle prve redovne sednice nove vlade rekao da je važno da nova vlada održi kontinuitet državne politike u vezi sa nepriznavanjem nezavisnosti Kosova.

Cvetković je rekao i da su iza predloga rezolucije o kontinuitetu državne politike u odnosu na Kosovo stale sve partije u Vladi. Premijer kaže da očekuje da će za taj predlog glasati i neke opozicione stranke. On je ukazao da se u predlogu rezolucije ne pominje njegova veza sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Vlada je na današnjoj sednici podržala osnivanje Skupštine zajednice opština Kosova i Metohije. U saopštenju je navedeno da svi državni organi, "polazeći od činjenice da je Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, imaju ustavnu obavezu da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji".

Vlada je zaključila da je stvorena potreba da se Srbi u toj pokrajini institucionalno organizuju i da se, formiranjem Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije, štiti bezbednost Srba i svih koji žive na Kosovu.

Na istoj sednici razgovaralo se i o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i energetskog sporazuma sa Rusijom.

Vlada je parlamentu, kako je naveo Cvetković, kao drugu tačku dnevnog reda vanredne sednice predložila predlog zakona o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Prelaznog sporazuma o trgovinskoj saradnji sa EU.

Prema Cvetkovićevim rečima, treća tačka dnevnog reda trebalo bi da bude predlog zakona o ratifikaciji gasnog sporazuma sa Rusijom, a četvrta ratifikacija raznih finansijskih ugovora.

"O ceni NIS-a će se još razgovarati"

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da se u tekstu energetskog sporazuma sa Rusijom, koji je upućen Skupštini Srbije na ratifikaciju, ne spominje cena za kapital Naftne industrije Srbije i da će se o tome još pregovarati. On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije izjavio da je sporazum o prodaji dela kapitala NIS-a, potpisan 25. januara u Moskvi, "krovni dokument" i da je protokol, u kome je navedena cena, po rangu "niži" dokument.

U protokolu je navedeno da je cena za 51 odsto NIS-a 400 miliona evra.

Cvetković kaže da bi trebalo da se pregovara oko detalja ugovora koji se zaključuje na osnovu sporazuma i navodi da ne može da kaže da li će cena za NIS biti promenjena u pregovorima, "ali da će se o tome razgovarati, kao i o nizu drugih stvari".

On je rekao i da je formirana radna grupa koja će učestvovati u tim pregovorima, kao i da očekuje da će biti potrebno i angažovanje ekspertskog dela tima koji će učestvovati u razgovorima.

Imenovani guverneri i kadrovska komisija

Vlada Srbije imenovala je ministra životne sredine Olivera Dulića za predsednika kadrovske komisije. Kako je objavljeno u Službenom glasniku, ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović imenovana je za Dulićevog zamenika.

Članovi kadrovske komisije Vlade Srbije jesu i zamenik premijera Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić, i ministri Milan Marković, Dragan Šutanovac i Tomica Milosavljević.

Vlada Srbije imenovala je Radovana Jelašića, guvernera Narodne banke Srbije, na funkciju guvernera u Međunarodnom monetarnom fondu, a za guvernera u Svetskoj banci potpredsednika Vlade Mlađana Dinkića.

Viceguvernerka NBS Ana Gligorijević biće zamenik guvernera u MMF-u, dok će ministar finansija Dijana Dragutinović biti zamenica guvernera u Svetskoj banci.

Da li će Vlada odlučivati samostalno

Prvu konferciju za novinare nakon fomiranja nove vlade Srbije održao je lično premijer Mirko Cvetković. On je obećao da će biti otvoren za javnost i da će se bar jednom mesečno pojavljivati pred novinarima.

Cvetković je preneo da se ove nedelje Vlade sastala tri puta i Skuštini, osim energetskog sporazuma i SSP-a, poslala na usvajanje rezolucije kojom se potvrđuje da i nova vlade neće priznati nezavisnosti Kosova.

Budući da je premijer iz iste stranke kao i predsednik države Boris Tadić, novinare je zanimalo koliko će, zapravo, Vlada i sam premijer biti samostalni u donošenju odluka.

“Ako mislite pod samostalnošću da li ću ja ili Vlada ići na jednu stranu, a predsednik na drugu, ja ne verujem da će tako biti, to bi bilo besmisleno. Ali, ako pitate da li ćemo se dogovarati i da li će svako iznostiti svoje stavove i boriti se argumentima, onda je odgovor da”, naveo je Cvetković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: