Policijski "presretači"

Policija bahatu vožnju pokušava da suzbije i sa desetak novih vozila - "presretača", koji od maja krstare srpskim saobraćajnicama.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.07.2008.

01:45

Default images

Na autoputevima u Srbiji u poslednjih mesec dana traje prava jurnjava između saobraćajne policije u civilnim automobilima i nesavesnih vozača koji voze brže od 150 kilometara na čas. Policija u “pežoima”, “BMW”-ima i “škodama superb”, opremljena je specijalnim kamerama, kojima snimaju brzine vozača i naplaćuju kazne.

Ovakve akcije policije smanjile su broj drastričnih prekoračenja brzine, koji su jedan od glavnih uzroka nastanka teških saobraćajnih nesreća.

Branko Pantović, načelnik Odeljenja za prevenciju i saobraćajna obezbeđenja, kaže da MUP takvim akcijama želi da utiče na svest vozača kako bi na putevima stalno bili na oprezu.

“Ukoliko Vas u toku dana uhvatimo dva puta da ste drastično prekoračili brzinu, odnosno da vas je već jednom iskontrolisalo naše vozilo i to nije uticalo na vas, sledeće vozilo koja vas zaustavi može da vas privede kod sudije za prekršaje”, upozorava Pantović.

Osim u pokretu, presretači mogu da snime prekršaj dok su parkirani uz put, a zatim obaveste prvu saobraćajnu patrolu koja prekršioce zaustavlja.

“Prva mera je da usporite, sledeća komanda je da pratite vozilo policije, a kada dođete do tog mesta, na zadnjoj tabli automobila ispaće se znak STOP POLICIJA. Nakon toga, ili plaćate kaznu, ili dobijate poziv da se javite sudiji za prekršaje”, objašnjava Pantović.

Vozači sa kojima je B92 razgovarao pozdravljaju ovu akciju saobraćajne policije.

Trenutno se ova vrsta kontrola primenjuje na autoputevima Subotica-Beograd, Beograd-Niš i Beograd-Batrovci, ali će već krajem jula ovaj vid saobraćajne kontrole biti primenjen i na magistralnim putevima.

Ovaj sistem vrlo brzo biće primenjen i na Ibarskoj magistrali, a pored prekoračenja brzine biće praćeno i preticanje preko pune linije.

Kako kažu u MUP-u, svaki dan patrole će biti u drugim tipovima i bojama automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: