Obama o odnosu sa Srbijom

Barak Obama pozdravlja novu vladu Srbije, poručujući da će njegova administracija sa Beogradom raditi na jačanju odnosa SAD i Srbije.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 10.07.2008.

01:00

Default images

Kandidat Demokratske stranke na izborima za američkog predsednika i aktuelni senator iz Ilinoisa čestitao je predsedniku Srbije Borisu Tadiću i premijeru Mirku Cvetkoviću na izboru nove vlade Srbije i poželeo da se ona uspešno uhvati u koštac s problemima, koji su suviše dugo sprečavali Srbiju da ostvari svoje velike potencijale.

."U maju su birači izrazili svoju želju za evropskom budućnošću, a tu viziju je potvrdilo političko rukovodstvo Srbije, formiranjem nove vlade koja deli te aspiracije", naveo je senator Obama u saopštenju dostavljenom RTS-u.

"Građani Srbije su željni napretka, demokratskog razvoja i ekonomskog rasta", ocenio je Obama, ukazujući da je Srbija prošla kroz nekoliko bolnih poglavlja "svoje duge i ponosne istorije".

Merkelova: Gde vodi kampanju Obama

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra neprikladnim zahtev Baraka Obame da održi govor ispred Brandenburške kapije u Berlinu. Ona kaže da je zadovoljna što će se sresti s Obamom, ali je dodala da je neobično što želi kampanju da vodi u inostranstvu.

"Nijedan kandidat za funkciju u nemačkoj vladi nije ni pomislio da Nacionalni travnjak u Vašingtonu ili Crveni trg u Moskvi iskoristi za miting jer bi smatrao da je to neprikladno", rekla je Merkelova. Gradonačelnik Berlina Klaus Voverajt kritikovao je Angelu Merkel

"Angela Merkel zna kako se vodi izborna kampanja u inostranstvu", kazao je Voverajt, aludirajući na njenu posetu Beloj kući i američkom predsedniku Džordžu Bušu 2003. godine, dve i po godine pre nego što je postala kancelarka.

Vlasti u Nemačkoj potvrdili su da Obama planira da 24. jula poseti Berlin i da je pokazao interesovanje da govori ispred Brandenburške kapije, preneo je Radio "Slobodna Evropa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: